Attila aloittaa kevään taide-elämysten sarjan Maximissa

Valkokankaalle on luvassa hienoa kulttuuriantia, kun taide-elämysten sarja alkaa tiistaina 14.1. Varkauden Maximissa. Kevätkauden aikana valkokankaalla nähdään tallenteina neljä oopperaa, yksi baletti sekä yksi taidedokumentti. Kutakin teosta esitetään kahdesti, tiistaina illalla ja seuraavana päivänä keskiviikkona päivällä, paitsi taidedokumenttia, jonka esityspäivät ovat keskiviikko ja torstai.

Sarjan aloittaa Milanon Teatro alla Scalan tuotantoa oleva Attila-ooppera. Giuseppe Verdin kolmas ooppera perustuu Friedrich Ludwig Zacharias Wernerin näytelmään Attila, hunnien kuningas. Se sijoittuu 400-luvun Roomaan, ja kertoo nimensä mukaisesti Attilan tuhosta. Vahvan oopperan rooleissa nähdään mm. Ildar Abdrazakov, Saioa Hernandez, Simone Piazzola ja Fabio Sartori. Kapellimestarina toimii Riccardo Chailly ja ohjaus on Davide Livermoren. Esitys on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Van Gogh – Vehnäpeltoja ja pilvisiä taivaitaon taidedokumentti, joka tarjoaa uuden näkökulman Vincent van Goghin teoksiin ja elämään Helene Kröller-Müllerin mittavan Van Gogh -kokoelman kautta. Dokumentin mahdollisti Vicenzan Basilica Palladianassa järjestetty merkittävä näyttely, joka esitteli van Goghin 40 maalausta ja 85 piirrosta Köller-Müller Museumin kokoelmista. Taiteilijan uraa ja yksityiselämää syväluotaava dokumentti on englanninkielinen ja siinä on tekstitys englanniksi.

Salzburg Festivalin tuotantoa on Romeo ja Julia, Shakespearen näytelmään perustuva klassikko nuorista rakastavaisista, joiden suhde on tuhoon tuomittu. Oopperan on säveltänyt Charles Gounod, ja teoksen kapellimestarina on mestari itse, Plácido Domingo. Ohjauksesta vastaa Jürgen Flimm. Rakastetun oopperan rooleissa ovat mm. Aida Garifullina, Juan Diego Flórez, Dan Paul Dumitrescu ja Gabriel Bermúdes. Esitys on laulettu ranskaksi ja tekstitetty suomeksi.

Andrea Chénier -oopperan tarina perustuu löyhästi Ranskan vallankumouksen aikana eläneen runoilija André Chénierin ympärille. Chénier edustaa vallankumouksen ihanteita, mutta hänet tuomitaan kuolemaan, jolloin hänen rakastettunsa Maddalena haluaa kuolla hänen kanssaan. Umberto Giordanon intensiivinen ooppera kuuluu italialaisen oopperan keskeisiin klassikoihin, ja sitä arvostetaan erityisesti vaativan tenoriosuuden vuoksi. Teatro alla Scalan teos on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi. Kapellimestarina toimii Mario Martone ja rooleissa ovat mm. Yusif Eyvazov, Anna Netrebko, Luca Salsi ja Annalisa Stroppa.

Neljäntenä ja viimeisenä kauden oopperana nähdään Giuseppe Verdin Il Trovatore. Yhden maailman suosituimman oopperan kantavana teemana on viiltävä, dramaattinen rakkaus, joka saa kokijansa epätoivoisiin tekoihin. Arena di Veronan oopperan on ohjannut Franco Zeffirelli ja rooleissa ovat Luca Salsi, Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yusif Eyvazov ja Riccardo Fassi. Italiaksi lauletun ja suomeksi tekstitetyn oopperan kapellimestarina on Pier Giorgio Morandi.

Kauden päättää baletti Spartacus. Australian Ballet’n voimakas teos kertoo Spartacusista ja hänen vaimostaan Flaviasta, jotka tuodaan kotimaastaan sotavankeina Roomaan. Flavia päätyy orjaksi ja Spartacus myydään gladiaattoriksi. Kun mies pakotetaan taistelemaan ystäväänsä vastaan, hän nostattaa kapinan ja yrittää pelastaa vaimonsa traagisin seurauksin. Baletin päärooleissa tanssivat Kevin Jackson, Robyn Hendricks, Ty King-Wall, Amy Harris ja Brett Chynoweth. Kapellimestarina on Nicolette Fraillon.

Taide-elämysten sarjan esitykset Maximissa keväällä 2020

14.- 15.1. Attila

5.- 6.2. Van Gogh – Vehnäpeltoja ja pilvisiä taivaita

11.- 12.2. Romeo ja Julia

10.- 11.3. Andrea Chénier

14. – 15.4. Il Trovatore

12.- 13.5. Spartacus

Muutokset ovat mahdollisia.

Jätä kommentti