Kari Rajamäki: On opittava näkemään yli vanhojen rajojen

Varkauden kaupunginvaltuuston tämän vuoden viimeisen kokouksen päätössanoissaan valtuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki korosti, että on opittava näkemään voimakkaasti yli 90 vuotta vanhojen rajojen yli. Eli Varkauden strategia tarkoittaa nimenomaan Keski-Savon ja laajenevan alueen yhteistyövoimaa.

Rajamäen mukaan itse asiassa ”mannerlaatat liikkuvat niin voimakkaasti”, että Savonlinna käy keskustelua Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa ja myös Itä-Savo on sanonut suuntautuvansa Pohjois-Savoon. Hänen mielestään pitää uudelleen hahmottaa vuoden 1929 rajoja. Paikkakunnan kansainvälinen teollisuus on aina sen tehnyt – ei ole tuijotettu Kuvansinjokeen tai Timolaan.

– On opittava toimimaan hallinnollisten, vanhentuneiden rajojen, myös vanhentuneiden maakuntarajojen yli. Savon maakunnasta – vähintäänkin pitää puhua Savon sotesta eli tulee uudelleen arvioida koko meidän tilanne, sanoi Rajamäki, joka on tiiviisti ollut mukana kyseisten asioiden etenemisessä ja aktivoitumisessa. Hän myös uskoo, että agendalla olevissa asioissa eri tavoin tapahtuu etenemistä joulunalusviikolla.

Rajamäen mukaan ministeri Krista Kiurulla ja maamme hallituksella on Savon historiallisessa muutoksessa vahva ja tavoitteellinen toimintalinja. Rajamäki on useissa yhteyksissä nostanut esille Savon asiaa – muun muassa 27.8.2018 SDP:n ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän johdon vierailun yhteydessä Varkaudessa. Tuolloin hän kommentoi, että Pohjois-Savon ja Etelä-Savon luontaiselle kokonaiskehittämiselle on luotu lyhytnäköisellä poliittisella pelillä vakava rakennevika, joka on purettava. Kysymys kuuluukin – onko vihdoin historianlehti kääntymässä?

Monta asiaa tehty hyvin

Puheenvuorossaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Rajamäki määritteli kunnallisen demokratian, että se on kuntalaisten tahdon toteutumista kunnallisessa päätöksenteossa.

– Pitää muistaa, että joukkue toimii hyvän valmistelun ja päätöksenteon yhteistyöllä. Meillä on ollut hyvää viritystä.

Kaupungin taloudellista hallintaa hän luonnehti aika poikkeukselliseksi. Vaikka talouden linjanpito vaatii kuria, Rajamäen mukaan Varkaus on sinänsä aika myönteinen poikkeus itäisen ja keskisen Suomen isojenkin kaupunkien tilanteista, joilla on paniikkijarrutuksia, lomautuksia, yhteistoimintaneuvotteluja ja veroäyrien varsin koviakin nostoja.

– Meidän pitää tältä pohjalta pitää asemat ja mennä eteenpäin – osoittaen, että Varkaudessa on tehty monta asiaa hyvin. Uskon sen olevan aika hyvä vetovoimatekijä myös jatkossa.

– Rohkeuteen liittyy myös tulevaisuuspanostusten ajatteleminen. Mikään ei ole niin kallista kuin äkkinäinen alas ajaminen, sanoi Rajamäki viitaten mm. Varkauden lentokenttäasiaan. Toimivat liikenneyhteydet ovat elintärkeitä.

Valtuustokokouksen päätöspuheenvuorossaan Rajamäki korosti myös hienoa tapaa, jolla arjen turvallisuutta on lähestytty Varkaudessa yli puoluerajojen perheiden ja nuorten tukemisessa. Hän nosti esille myös operatiiviseen edunvalvontaan paneutumisen tärkeyttä – maakunnan ja valtakunnan tasolla.      

 – Kaikkien tulee olla sitoutuneena etulinjassa työtä yhdessä tehden.

Jätä kommentti