Stalin lehmät -teatteriesitys vierailee Kuntorannassa

Kevään näytöskalenteri Kuntorannan Eevansalissa Varkaudessa täydentyy huippuvierailulla, kun näyttämön valloittaa Joensuun Kaupunginteatterin voimin tehty näyttämötulkinta kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen kirjailijan, Sofi Oksasen, esikoiskirjasta Stalinin lehmät.

Stalin lehmät on hurja, sydäntä raastava kuvaus kolmen naisen elämästä eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä – isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista.

Kuvatessaan Sofian, Katariinan ja Annan elämää kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa, Oksanen luo tarkkanäköisen ja kaunistelemattoman silmäyksen koko 20. vuosisadan ajankuvaan, idän ja lännen räikeään kahtiajakoon, jonka vaikutukset ulottuvat 1930-luvulta nykypäivään.

Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta.

Joensuun kaupunginteatterin ensivierailu Varkaudessa

Oksasen esikoisromaanin, Stalin lehmät, käännösoikeudet on myyty jo 20 maahan ja se on kansainvälinen bestseller. Näyttämöversion se sai vuonna 2018 Joensuussa Aino Kiven dramatisoimana ja ohjaamana. Kiitetty esitys vierailee 29.4.2020 klo 18 Varkaudessa Lomakeskus Kuntorannan Eevansalissa. Ohjaaja-tuottaja Eeva Eloranta-Lappalainen on syystäkin tyytyväinen vierailusopimuksen syntymisestä.

– Taustalla on monena vuonna toteutunut yhteistyö Joensuun kaupunginteatterin kanssa. Aikoinaan järjestin heidän vierailujaan jo Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleeniin, sittemmin ulotimme omat turneemme Joensuuhun ja nimenomaan kaupunginteatterin näyttämölle ja nyt kevät tuo tullessaan tämän hienon vierailun, joka on jo ehtinyt kerätä laajemminkin huomiota, kertoo Eloranta-Lappalainen, jonka mukaan paikkamäärä on kaupunginteatterin taholta esityksellisistä syistä rajattu ja hän suosittelee lippujen ennakkovaraamista.

Sofi Oksanen facebookissa:

”Nyt on sanottava, että Joensuun Kaupunginteatteri löi kirjailijankin äimän käeksi – niin hieno tämä näyttämösovitus Stalinin lehmistä on. Menkää ihmeessä katsomaan! Bonus tietenkin on, että kriitikkokin tykkäsi eikä vain kirjailija. Kirjoitin romaanin 2000-luvun alussa ja siksi hämmästyi sitä, kuinka ajankohtainen esitys on. Ajankohtaisempi kuin ilmestyessään. Aino Kivi on tehnyt loistavaa työtä niin ohjauksen kuin dramaturgian suhteen ja rooleissa nähtävät Minna Gråhn, Maria Karhapää ja Anna Ojanne säkenöivät. Näyttelijäntyön juhlaa! Lavastus on nerokas, koko tiimi tehnyt mahtavaa työtä. Kirjailija kiittää, ja niin kiittää varmasti myös yleisö.”

Teatteriesityksen kesto on kaksi tuntia, sisältäen väliajan, alkuperäistuotanto on Joensuun Kaupunginteatterin ja vierailun Varkauteen järjestää teatterituotannot.fi

Jätä kommentti