Leppävirran kulttuuripalkinto 2019 Juha Hämäläiselle

Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 30.10.2019 kokouksessaan myöntää vuoden 2019 kulttuuripalkinnon Juha Hämäläiselle Sorsakoski-laivan pelastamisesta. Leppävirran kunnan kulttuuripalkinto on jaettu vuosittain ansioituneelle leppävirtalaiselle kulttuurin tekijälle. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin 1981.

Kolmisen vuotta sitten Juha Hämäläinen sai puhelun. Hänelle kerrottiin että myytävänä olisi Sorsakoski-laivan ruosteinen teräsrunko, jos sijaitsi Varvisaaressa Rönön lähellä. Seuraavana päivänä Hämäläinen meni runkoa katsomaan ja sen jälkeen  työtä on riittänyt.

Korjaustyö alkoi edellisen omistajan työtä jatkaen; hänen työtään oli vesirajan alapuolisen pellityksen uusiminen. Tutkimusvaihe kesti pari kuukautta, ja Elinkeinoelämän keskusarkistosta löytyneet piirustukset olivat suuri apu. Valokuvia laivasta löytyi vain muutama.

Rungon korjaaminen ja uusien sisärakenteiden rakentaminen vei aikaa. Metallirakenteiden jälkeen tehtiin hiekkapuhallus, ja laiva pohja- ja pintamaalattiin. Kattilan asennus oli seuraava työvaihe. Laivan höyrykattila on peräisin aiemmin seilanneesta aluksesta ja malliltaan täsmälleen alkuperäistä vastaava. Sorsakoski-laivaan löytyi myös alkuperäistä vastaava höyrykone.

Kun laiva saatiin näiden työvaiheiden jälkeen sisätiloihin, alkoi salongin rakentaminen. Sorsakoski- laivalla oli sisaralus, joka oli telakanomistaja Paul Wahlin yksityiskäytössä. Historiankirjoista on löytynyt paljon mainintoja Sorsakoski-laivasta oli rekisteröity kymmenelle henkilölle ja siinä oli punaisella sametille verhoiltu salonki. Alun perin Sorsakoski-laiva on toiminut hinaajana, nyt uudelleen heränneenä se on yksityiskäytössä Sorsavedellä.

Sorsakoski-laivaa on korjattu Sorsakoskella parin vuoden ajan ja viime kesäkuun alussa työn tulokset esiteltiin Rompepäivillä. Tuolloin laiva ei vielä kulkenut omalla koneella. Muutama päivä tapahtuman jälkeen kattila katsastettiin ja höyryllä päästiin kulkemaan juhannuksen jälkeen.

Jätä kommentti