Rakelin päivän tapahtuma tiistaina 17.12. Varkauden museoissa

17.12.2019 Sata vuotta on kulunut Warkauden Lehden ensimmäisen näytenumeron ilmestymisestä. ”Eläköön siis maailman jouluksi 1919 syntyvä ihmelapsi – Warkauden Lehti! Eläköön!” iloitsi lehden perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja Armas Emanuel Salmelainen.

Samana päivänä nimipäiväänsä vietti 31-vuotias Leppävirralta syntyisin oleva, taiteen keräilijä Rakel Kansanen-Toivola. Rakel Kansanen-Toivola lahjoitti osan taidekokoelmaansa Varkauden kaupungille. Lahjoitus tunnetaan Rakel Kansasen kokoelmana, ja koostuu pääasiassa 1900-luvun alun suomalaisista ekspressionismia edustavista maalauksista. Vuodesta 2016 Varkauden museot on järjestänyt Rakelin nimipäivänä taiteeseen ja kulttuuriin liittyvän tapahtuman yhteistyössä Varkauden Museonystävien kanssa.

Rakelin päivän ohjelma:   

Klo 16.00 alkaen avautuu perinteinen Varkauden Museoystävien ”JouluBuffetti”, jossa on tarjolla vapaaehtoista maksua vastaan glögiä ja muita jouluisia herkkuja.

Klo 16.00 Ristikonratkojien tunti

Ristikkoharrastaja Jouko Nyyssösen johdolla ratkotaan Warkauden Lehden satavuotisnäyttelyn juhlaristikkoa ryhmätyönä. Ristikon ratkaisseiden ryhmien kesken arvotaan palkintoja.

Klo 17.30 Uutiskatsaus 100 vuoden takaa

Klo 18.00 Tekstiilitaiteilija Maija Kansasen tuotanto valokuvin kerrottuna, FK Pirkko Tenkama

Kiinnostusta taiteeseen oli myös ensimmäisen avioliittonsa kautta sukuun liittyneellä Maija Kansasella (o.s. Backman). Maija Kansasen maineikas ura suomalaisen modernin tekstiilitaiteen uranuurtaja toi hänelle useita kansainvälisiä palkintoja. Kuvakudosten ja kudontatöiden lisäksi hän suunnitteli myös käyttötekstiilejä, kuten verhoja, mattoja ja pöytäliinoja.

Tekstiilitaiteilija Maija Kansasen tuotannosta kertoo FK, Kteo Pirkko Tenkama, joka tehnyt käsityötieteen parissa työtä pitkään. Taidehistorian lopputyöhön perustuva Rakelin päivän luento etenee valokuvien ja kerronnan pohjalta, keskustelun ja kysymysten lomassa. FK, Kteo Pirkko Tenkamalla on seitsemän tieteenalan opintoja. Museoaineyhdistelmästä taidehistoria, kansatiede ja arkeologia hän siirtyi aikanaan käsityötieteen puolelle ja on toiminut työurallaan lehtorina Savonia-Ammattikorkeakoulussa

Rakelin päivän tapahtumaan ja näyttelyihin on vapaa pääsy.

Jätä kommentti