Leningin jäljillä tarjoilee historiaa ohuesti – iso pilke silmäkulmassa

On perjantai 27.12.1907

Tämä on totta: Lenin on satimessa Suomessa ja poliisi etsii häntä tarmokkaasti. Bolsevikit päättävät siirtää päämajansa ulkomaille. Leninin on paettava. Päästäkseen Nauvon Kaslotiin ja sieltä Tukholmaan menevän Bore II -laivan kyytiin, hän kävelee ajoittain murtuvalla jäällä koko vaarallisen matkan.

Leikitäänpä ajatuksella, että tapahtumat olisivat menneet kuin näytelmässä


On perjantai 27.12.1907.

Komediassa historiasta tutun kaljun kapinakapteenin pakomatka saa yllättävän käänteen. Hän putoaa jäihin lähellä Seilin saarta ja pelastautuu paikallisen merikapteenin tupaan. Talossa valmistaudutaan uuden emännän saapumiseen. Kapteenin hurskas kodinhoitaja yrittää pitää kapteenin tytärtä kurissa ja herran nuhteessa”. Mutta sitten…. Kukkuluuruu! Halkokasan takaa kurkistaa läpimärkä ja puoliksi paleltunut bolsevikki.

Yksi pieni hätävalhe johtaa toiseen, himpun verran isompaan ja se taas sitä isompaan. Kaaos paisuu kuin pullataikina. Kodinhoitaja yrittää piilotella palelevaa ja puolialastonta bolsevikkia sekä pitää samalla hyveellisiä kulisseja yllä.
Minkähänlaisessa maailmassa eläisimme, jos Lenin olisi jäänyt jumiin saarelle?

Teatterinjohtaja Kari Suhonen roolissa

Leningin jäljillä komedia on kirjoitettu kolmelle miehelle ja neljälle naiselle. Leski merikapteenin roolin näyttelee teatterinjohtaja Kari Suhonen. Muissa rooleissa nähdään Marja Sundgrén, Venla Laari, Mimmi Rantala, Markku Ryytty, Ville-Veikko Valtanen ja Mirja Ryytty.


Antti Hopia todistaa käsikirjoituksellaan, että myös Suomessa osataan tehdä laadukasta ja hauskaa farssikomediaa, hersyttää ohjaaja Ville-Veikko Valtanen.

– Näyttelijäkaarti tekee herkullisia roolihahmoja, joiden seurassa ei voi muuta kuin nauraa, hän jatkaa.

Näytelmän on käsikirjoittanut Antti Hopia. Ohjaus ja lavastus ovat Ville-Veikko Valtasen ja puvustus Taina Peltomäen.  Kampaukset ja maskit on suunnitellut Miia Immonen, äänet Jussi Heiskanen, valot Marko Etelärinne ja tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty.

Näytelmä saa syksyllä 13 esitystä ja keväällä vielä 15 lisää. Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 16.11.2019. Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 10 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Jätä kommentti