Niin paljon kuuluu rakkauteen -konsertti Kulttuurikeskus Poleenissa

Musiikillisen kattauksen välijuontoineen tarjoavat nyt Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa sunnuntaina 6.10. klo 15 sopraano Eilamaria Leskinen ja pianovirtuoosi Jouni Somero. Aiemmin konsertti on esitetty Tampereella ja Savonlinnassa ja seuraavina ovat Saarijärvi, Ikaalinen ja Toholampi.  Leskisen ja Someron yhteistyö alkoi joitain vuosia sitten keikasta, jossa molemmat olivat esiintymässä. Tuolloin kävi ilmi pianistin kyky myös juontaa konsertteja.  Näin voi taustoittaa esitettävää musiikkia ja tuoda sitä lähemmäksi kuulijoita.

Konsertin ohjelmisto rakentuu rakkausteemalle; rakkaudesta toiseen ihmiseen, taiteeseen, musiikkiin. Romanttista tunnelmaa edustavat mm. Chopinin E-duuri etydiin pohjautuva ”Mun sielussain kuin sävel soi” elokuvasta Jäähyväisvalssi ja Mackebenin ”Kanssasi oli aina niin ihanaa”, kuplivaa operettia on Straussin ”Adelen kupletissa” ja Offenbachin ”Hiprakassa”, dramaattista tunnelmaa Mackebenin ”Warum – Miksi” -laulun ja ”Itke en lemmen tähden” myötä, sekä viihdyttäviä pianosooloja.  Berliinin satakielen Miliza Korjuksen syntymästä tuli tänä kuluneeksi 110 vuotta, joten mukana on hänen tunnetuiksi tekemiään kappaleita.  Eilamaria Leskinen

on sanoittanut Dimitri Shostakovichin Jazz sarjan valssin numero kaksi, joka on monille tuttu esimerkiksi Lauantain toivotuista levyistä instrumentaalikappaleena.

Eilamaria Leskisen pitkäaikainen laulunopettaja on ollut Anita Välkki ja monet konsertin laulut ovat peräisin hänen nuottiarkistostaan.

Useita operetti- ja oopperarooleja tehnyt Eilamaria Leskinen on esiintymistaidoistaan palkittu laulaja. Hänen ensimmäinen oma konserttinsa oli Kulttuurikeskus Poleenissa vuonna 1991.  Laulu-opinnot olivat alkaneet hieman aiemmin ja saaneet jatkoa sekä koti- että ulkomailla aina näihin päiviin asti, nyttemmin Jorma Hynnisen johdolla.  Kontrollissa on nimittäin järkevää käydä. Kon- sertteja ja mitä moninaisempia esiintymisiä on kertynyt mittava määrä yhteistyössä pianistien, soitinkokoonpanojen, orkestereiden kanssa ja tunnettujen laulajien kanssa eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Leskiseltä on ilmestynyt kaksi levyä: ”Pohjan neiti” ja ”Sano se sävelin”.

Jouni Somero on Suomen monipuolisin konserttipianisti. Hän on soittanut yli 3000 konserttia eri puolilla maailmaa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Somero on tehnyt yhteistyötä useiden koti-ja ulkomaisten laulajien, instrumentalistien ja kapellimestarien kanssa.

Somero on myös eniten levyttänyt suomalainen pianisti. Levytyksiä on kertynyt eri levymerkeille (Naxos, BMG, Jubal, MILS, FC-Records jne.) noin 100.

Laajoja projekteja ovat olleet Suomalaisen Pianomusiikin Antologia (5 levyä), Sergei Bortkiewiczin koko pianotuotanto (9 levyä) sekä Tchaikovskin koko pianotuotanto (6 levyä). Somero on levyttänyt myös uudempaa suomalaista pianomusiikkia esimerkiksi koko Erkki Salmenhaaran piano- ja kamarimusiikkituotannon sekä Tauno Marttisen Pianosonaatit. Toivo Kuulan pianotuotannon kokonaislevytys valmistui 2018.  

”Somero on iso mies, hänellä on upea tekniikka ja iso repertuaari ja hän esittää isoja teoksia repertuaarin äärilaidoilta” toteaa arviossaan American Record Guide.

Jätä kommentti