Erilaiset kunnat ja kaupungit ovat maakunnan vahvuus

Kuntaliitto ja maakuntien liitot järjestävät kuluvan syksyn aikana maakuntatilaisuuksien sarjan maakuntien ja kuntien johdolle, luottamushenkilöille ja yhteistyökumppaneille. Syyskuusta marraskuuhun ajoittuvissa tilaisuuksissa tarjotaan tulevaisuudennäkymiä aluekehittämiseen. 

Pohjois-Savon maakuntatilaisuus pidettiin perjantaina 27. syyskuuta Kuopiossa. Tilaisuudessa kuultiin Kuntaliiton johtoa ja asiantuntijoita sekä saatiin katsaus maakuntien ajankohtaiseen tilanteeseen. Päivän teemoja olivat elinvoiman organisointi kunnissa sekä erilaiset kunnat ja kaupungit maakunnan vahvuutena.

Erityisasiantuntija Jaana Halonen Kuntaliitosta muistutti elinvoimaisuuden määritelmästä. 

– Yksinkertaistettuna kunta on elinvoimainen, kun se pystyy tuottamaan asukkailleen  paikkakunnalla elämiseen tarvittavat palvelut. Elinvoimaisuus on siis käsitteellinen tavoite, tila, johon kunta voi pyrkiä panostamalla monenlaisiin asioihin, esimerkiksi talouteen, elinkeinoelämään, koulutukseen, terveydenhuoltoon tai harrastusmahdollisuuksiin.

Määritelmä osuu hyvin yhteen Pohjois-Savon maakuntajohtajan Marko Korhosen esille nostamaan Varkauden SOTE-keskuksen.

– Se lukeutuu maakunnan tärkeimpien uusien seudullisten elinvoima- ja vetovoimatekijöiden joukkoon, hän sanoi.

Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan myös kuntalaisten mielestä hyvät palvelut ja hyvä asuinympäristö ovat kaksi asiaa, jotka ovat selvästi muita tärkeämmässä roolissa hyvässä kotikunnassa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Erilaiset kunnat ja kaupungit ovat maakunnan vahvuus”

  1. Elinvoimainen kunta pystyy ylläpitämään tarvittavat palvelut?

    Ja hinta ei saa olla liian korkea asukkaille, jos kunnallisvero yli 20 %, tulisi kunnan tehostaa toimintaansa, palveluiden kärsimättä. Jos ei kykene, ainoa vaihtoehto yhdistyä toisen tai useamman kunnan kanssa – näin rasvat hallinnosta palaa

Jätä kommentti