La Bohème aloittaa syksyn ooppera- ja balettikauden Maximissa

Valkokankaalla nähtävät ooppera-ja balettiesitykset alkavat jälleen kesän jälkeen Varkauden Maximissa. Syyssarjassa nähdään ja kuullaan tallenteina kolme elämyksellistä oopperaa sekä iki-ihana joulubaletti. Oopperoita esitetään kahdesti, aina tiistai-iltaisin ja keskiviikkona päivällä. Baletista on yksi näytös.

Sydneyn sataman veden päälle rakennetulta ulkoilmanäyttämöltä on tuotu elokuvateattereihin eräitä maailman mahtavimmista oopperaesityksistä. Syyskausi alkaakin yhdellä näistä Opera Australian upeista teoksista, Giacomo Puccinin oopperalla La Bohème.  Tämä oopperatalojen kestosuosikki vie yleisönsä Pariisiin kortteleihin, keskelle huikeita tunnemyrskyjä. Traagisen rakkaustarinan on ohjannut Andy Morton ja rooleissa ovat mm. Iulia Maria Dan, Ho-Yoon Chung, Julie Lea Goodwin ja Samuel Dundas. Ooppera on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Toisena oopperana esitetään Wolfgang Amadeus Mozartin Don Giovanni.  Oopperassa aatelismies Don Giovanni kuvittelee olevansa naisten päiväuni, mutta hän vetää valloitusyrityksissään loppujen lopuksi itse aina vesiperän. Viimein kohtalo rankaisee häikäilemätöntä elostelijaa. Italiaksi laulettu ooppera on Opera de Paris´n tuotantoa, ja sen solisteina ovat mm. Etienne Dupuis, Ain Angerm Jaquelyn Wagner, Stanislas de Barbeyrac ja Nicole Car. Ohjaajana toimii Ivo Van Hove.

Marraskuun oopperaesityksenä nähdään ”kaksoisooppera” Cavalleria Rusticana – Pagliacci. Se on Pietro Mascagnin säveltämä ooppera, joka vie katsojat sisilialaiseen kylään keskelle arkea ja keskelle nuorten dramaattista rakkautta. Ruggero Leoncavallon ”vastaus” edelliseen on Pagliacci (tunnetaan myös Pajatsona), jossa myös kuohuvat suuret tunteet. Nyt teemana on mustasukkaisen aviomiehen kosto uskottomalle vaimolleen.  Salzburg Festivalin tuottaman kaksoisoopperateoksen on ohjannut Philipp Stölzl ja rooleissa ovat mm. Jonas Kaufmann, Liudmyla Monastryska, Maria Agresta, Stefania Toczyska, Dimitri Platanias, Tansel Akzeybek ja Alessio Arduini. Myös tämä ooppera on laulettu italiaksi.
Syyskauden päättää joulun jälkeen toivotusti Pähkinänsärkijä-baletti. Pjotr Tšaikovskin helmeilevään musiikkiin koreografian on tehnyt Rudolf Nureyev, ja baletti on Vienna Ballet´n tuotantoa. Lumoava satu kertoo pienestä Klaara-tytöstä, joka saa lahjaksi pähkinänsärkijänuken taikuri-leluntekijä Drosselmeieriltä. Nukke on todellisuudessa lumottu poika, joka odottaa pelastajaansa, ja Klaara saattaa olla juuri se rohkea tyttö, joka murtaa taian. Baletin päärooleissa tanssivat mm. Liudmila Konovalova, Vladimis Shishov, Emilia Baranowich ja Davine Dato.
 
Ooppera- ja balettisarjan esitykset syksyllä 2019

17.-18.9. La Bohème

15.-16.10. Don Giovanni

12.-13.11. Cavalleria Rusticana / Pagliacci

28.12. Pähkinänsärkijä


Muutokset ovat mahdollisia.

Jätä kommentti