Kuplahallille ympäristöystävällinen tekonurmi ensimmäisten joukossa Suomessa

Iisalmen jalkapallohallin tekonurmi uusittiin kesän aikana. Uutta tekonurmea kilpailuttaessaan Iisalmen kaupunki painotti muun muassa täyttöaineen ympäristöystävällisyyttä, pölyttömyyttä ja hajuttomuutta.

Kumirouhetta täyttöaineena sisältävät tekonurmikentät lisäävät mikromuovipäästöjä rouheen kulkeuduttua ja hajottua ympäristöön. Myös kierrätetyistä autonrenkaista tehdyn SBR-kumirouheen terveysvaikutukset ovat puhuttaneet, Euroopan kemikaaliviraston mukaan kumirouheen PAH (Polysykliset aromaattiset hiilivedyt) -yhdisteille altistumisriski on kuitenkin hyvin vähäistä.

Yhtenä Iisalmen kaupungin hankintaohjeiden strategisista tavoitteista on ympäristöystävällisyyden edistäminen ja se haluttiin ottaa huomioon myös uuden tekonurmen hankinnassa. Ratkaisun tarpeeseen tarjosi tarjouskilpailun voittanut suomalaisomisteinen Unisport, joka on kehittänyt täysin biohajoavan ja luonnonmukaisen täyttöaineen tekonurmikentille. Saltex Biofill -täyttöaine ei tuota pölyä eikä tuoksua ja on valmistettu GMO-vapaasta sokerijuurikkaasta.

Hiilineutraali täyttöaine on osa kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n hyväksymää Saltex Legacy -tekonurmikenttärakennetta, jolloin sitä voidaan käyttää kaikilla jalkapallon eri tasoilla. Saltex Legacy -tekonurmirakenne on kokonaisuudessaan täysin kierrätettävä ja täyttää REACH -asetuksen vaatimukset. Hyvin huollettuna uusi kenttä kestänee ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Vastaavia biohajoavan täyttöaineen omaavia kenttiä on Suomessa Iisalmen lisäksi vain kahdella paikkakunnalla, Espoossa ja Nurmijärvellä.

Jätä kommentti