Kulttuurikeskus Poleenilla 30-vuotisjuhlanäyttely

Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleeni täyttää 30 vuotta syksyllä 2019. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään HYVÄÄ PUUTA -juhlanäyttelykokonaisuus, joka on avoinna 10.6.-10.8.2019.  HYVÄÄ PUUTA -juhlanäyttely jakautuu useampaan osaan, joista yksi sijoittuu Kulttuurikeskus Poleenin näyttelytiloihin ja toinen Poleenin ympäristöön. Jälkimmäinen eli ympäristötaidenäyttely on avoinna yleisölle Poleenin sisätiloissa olevaa näyttelyä hieman pidempään eli 15.5.-10.8.2019.

Kimmo Peltola-Jäämistö – Neljäs kattaus

Näiden lisäksi HYVÄÄ PUUTA -juhlanäyttelyiden teemallisina rinnakkaisnäyttelyinä toimivat myös Pieksämäen Kuvataideseuran toteuttama kesänäyttely Kulttuuripappila Sylvissä sekä Pieksämäen koulujen, Kuvataidekoulun ja Seutuopiston toteuttamat näyttelyt.  

HYVÄÄ PUUTA -juhlanäyttely esittelee suomalaisille rakkaan materiaalin monet kasvot ja sen mahdollisuudet perinteisestä puun työstämisestä aina materiaalien monipuoliseen yhdistelemiseen sekä uusiin tekniikka- ja tyylikokeiluihin. Juhlanäyttelyssä katsotaan ja koetaan mihin kaikkeen puu taipuu. Näyttelyn taiteilijat käsittelevät puuta sekä fyysisenä materiaalina että viitteellisempänä ideatasolla. Puu näkyy ja tuntuu rouheana ja karheana, hiottuna ja sileänä, luonnollisella pinnalla tai maalattuna – jopa hiiltyneenä. Myös metsän tuoksu on osa näyttelykokemusta.  

Reetta Partanen – Sisämaa

Miten meidän omat kokemuksemme, muistomme ja ihannekuvamme muokkaavat käsityksiämme meitä ympäröivästä metsäluonnosta? Onko suhteemme metsään arvostava ja kunnioittava sekä tunnemmeko olevamme osa sen kiertokulkua vai olemmeko etääntyneet kaupungistumisen myötä jo liiaksi luonnosta eli osaammeko enää edes liikkua metsässä ja nauttia sen virkistävistä vaikutuksista? Saatikka käyttää sen tarjoamia materiaaleja arkisissa askareissamme.       

Teemu Kangas – True Nature

Poleenin näyttelyssä veistoksellisiin ja kokemuksellisiin näkökulmiin yhdistyvät vahvasti myös huoli metsän ja puiden tilasta ja tulevaisuudesta sekä metsämaisemasta ja sen muutoksista. Miten nykyinen tehometsätalous muokkaa rajulla kädellä metsäluontoamme ja köyhdyttää samalla metsän monimuotoisuutta? Näyttelyn taiteilijat tuovat esille teostensa kautta sekä synkempiä tulevaisuuden kuvia että hieman valoisampiakin näkyjä. Puusta on moneksi.      

Kalle Mustonen – Hajottajat on kuluttajia

Näyttelyn taiteilijoina ovat: Reetta Gröhn-Soininen (Joensuu), Teemu Kangas (Tampere), Kaija Kiuru (Sodankylä), Kalle Mustonen (Helsinki), Riikka Mäkikoskela (Helsinki), Antti Oikarinen (Loppi), Reetta Partanen (Sastamala), Kimmo Peltola (Karkkila), Merja Pitkänen (Piikkiö), Jyrki Poussu (Oulu), Anni Rapinoja (Hailuoto), Hannu Riikonen (Tampere), Simo Ripatti (Janakkala), Kari Södö (Oulu), Nora Tapper (Helsinki) ja Tiina Torkkeli (Hyvinkää).  

HYVÄÄ PUUTA -juhlanäyttelyn taiteilija- ja teosvalinnat sekä näyttelysuunnitelman on tehnyt taidehistorioitsija (FM) Harri Hirvonen.  

Jätä kommentti