Kirjojen kautta pääsee muuhun ympäristöön

Spread the love

Varkauden kirjasto juhlisti Kirjan ja Ruusun päivää tiistaina 23.4. palkitsemalla vuonna 2018 eniten lainanneet kirjaston lapsi- ja aikuisasiakkaat. Samassa tilaisuudessa palkittiin 19.3. olleen Kirjaston päivän tietokilpailun voittaja. Teemapäivän nimen mukaisesti palkintona oli kirja ja ruusu. Palkitsemisia olivat jakamassa Varkauden kirjastotoimenjohtaja Pauliina Arresalo ja kirjaston lasten- ja nuortenosaston osastonjohtaja Katriina Leväinen.

Varkauden kirjaston lapsiasiakkaista palkittiin Puurtilan koulun kakkosluokkalainen Aatu Tuohimaa, aikuisasiakkaista Leena-Kaisa Moilanen ja Kirjan päivän tietokilpailun voittajana Jouko Nyyssönen. Tietokilpailussa löytyi kaksi henkilöä, jotka vastasivat kaikkiin kilpailussa kysyttyihin kysymyksiin oikein – arpa ratkaisi voittajan. Kilpailukysymykset käsittelivät suomalaista kirjallisuutta.

8-vuotias Aatu Tuohimaa kertoi käyvänsä kirjastossa ainakin kerran viikossa. Esimerkiksi Kapteeni Kalsari-kirjat ovat olleet luettavina ja myös äänikirjat ovat tulleet tutuiksi nuorelle ”lukutoukalle”.

Leena-Kaisa Moilanen sanoi lukuharrastuksensa alkaneen aikoinaan Jäppilän kunnankirjastolta, josta koulupäivän jälkeen sai käydä lainaamassa kirjoja. Lukuharrastus on hänellä päivittäistä toimintaa, päätyen iltakirjaan ennen nukkumaan menemistä. Hänen mielestään kirjojen kautta pääsee muuhun ympäristöön ja lukeminen rentouttaa. Kirjastopalveluissa hän nosti esille Lumme-kirjastojärjestelmän, jonka kautta usean kirjaston yhdistelmästä kirjan saa nopeasti luettavakseen.

Kirjan ja Ruusun päivä – samalla Maailman kirjan päivä – on alkuperältään 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, jolloin espanjalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta 23.4. valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi. Vuonna 1995 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede ja kulttuurijärjestö UNESCO julisti Kirjan ja Ruusun päivän myös Maailman kirjan ja tekijänoikeuksien päiväksi. UNESCO:n julistuksen mukaan kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina.

Kyseisenä päivänä on syntynyt tai kuollut moni sellainen kirjailija, joiden lahjakkuudesta ja sanoista saadaan nauttia vuodesta toiseen. Vuonna 1995 perustettu teemapäivä on omistettu kaiken kirjallisuuden ja kirjailijoiden työn kunnioittamiselle – rohkaisemaan kaikkia, varsinkin nuoria, kiinnostumaan lukemisesta ja arvostamaan heitä, jotka omalla taiteellisella työllään ovat edistäneet ihmisyyden sosiaalista ja kulttuurista kehittymistä.

Jätä kommentti