Leena Mäki-Patolan näyttely Helsingin Musiikkitalossa

Helsingin Musiikkitalon näyttelysarja jatkuu varkautelaisen keramiikkataiteilija Leena Mäki-Patolan näyttelyllä KAIKUJA – esitellen hänen uusinta tuotantoaan. Näyttelyn keraamiset kappaleet ovat kokoelma muodoltaan selkeitä, sisällöltään rikkaita teoksia, jotka kutsuvat pysähtymään ja syventymään.

Musiikkitalon näyttelysarjan käynnistämisessä yhtenä johtoajatuksena on taidenäyttelyn vieminen julkiseen tilaan ulos galleriasta satunnaisen yleisön ulottuville. Keskeisen sijaintinsa ja laajan käyttäjäkuntansa vuoksi tämä ajatus toteutuu musiikkitalossa hyvin.

Kuvataiteen vieminen osaksi säveltaiteeseen erikoistunutta ympäristöä sopii erinomaisesti myös Leena Mäki-Patolan ajatusmaailmaan ja taiteilijuuteen. KAIKUJA-näyttely on vuoropuhelu arkkitehtuurin, kuvataiteen ja musiikin välillä. Näyttelyn töissä taiteilija keskittyy keramiikkamateriaaliin. Elementtejä-teeman puitteissa hän etsii värien sävykkyyttä ja luonnetta keramiikassa ja vahvaa keraamista tuntua. Elementit ovat MAA, ILMA, VERI, VESI ja KASVILLISUUS, jotka kaikki ovat toistensa juurta, kiinteästi toisistaan riippuvaisia ja toisiaan ruokkivia luonnon irrottamattomia osia.

Musiikkitalon pelkistetyn harmaansävyisen ympäristön kontrastina Kaikuja-näyttelyn teokset hehkuvat Päälämpiön lasivyössä ja elävöittävät hillittyä ympäristöä.

Hänen näyttelynsä Musiikkitalon Päälämpiön lasivyössä koostuu tilaan ripustetuista neliön muotoisista keraamisista levyistä ja jalustoille asetetuista kuution muotoisista kappaleista. Selkeiden perusmuotojen puitteissa Mäki-Patola keskittyy etsimään keramiikkamateriaalin runollisia tunnelmia. Väripinnoilla elävät taiteilijalle läheisten elementtien maan, ilman, veren ja veden sekä kasvustojen vaikutelmat.

Aiheesta riippuen hän kuitenkin tutkii, kokeilee ja käyttää muitakin materiaaleja ja tekniikoita saavuttaakseen haluamansa lopputuloksen. Installaatioissaan Mäki-Patola yhdistää itse valmistamiaan keraamisia osia, readymade osia sekä videoita ja ääntä. Teosten tärkeitä teemoja ovat vapaus, veljeys ja yhdenvertaisuus. Onni, epäonni ja ennakoimattomuus.

KAIKUJA -näyttelyn Elementit-teeman taustalla vaikuttavat vahvasti ekologisuuden ja eettisyyden kysymykset. Mäki-Patolan taiteessa esiintyvät kysymykset kumpuavat jokapäiväisistä maailman tapahtumista.

Leena Mäki-Patolan uusimpia teoksia esittelevä näyttely KAIKUJA Helsingin Musiikkitalon päälämpiössä on auki Musiikkitalon aukioloaikojen mukaisesti 5.4.2019 saakka. Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

https://www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/kaikuja-leena-maki-patolan-keramiikkateoksia, harjoitusten ja konserttien aikana lasivyön väliverho peittää osan teoksista.

Vuonna 1983 Taideteollisesta korkeakoulusta keramiikkataiteilijaksi valmistunut Leena Mäki-Patola on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran kuvataiteilijana ja keraamikkona. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä osallistunut lukuisiin tärkeisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja maailmalla. Taiteilijan teoksia on sekä julkisissa että yksityisissä taidekokoelmissa. Hän on saanut apurahoja työskentelyyn ja näyttelytoimintaan tärkeimmiltä kotimaisilta säätiöiltä ja valtiolta. Leena Mäki-Patola on Suomen kuvanveistäjäliiton, Ornamon ja International Academy of Ceramicsin jäsen.

Teoskuvat: Heikki Tuuli

Jätä kommentti