Vanha Varkaus -kehittämissuunnitelma syntyy yhdessä toimimalla

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Vanha Varkaus-alueen kehittäminen käynnistyy yhdessä kuntalaisten kanssa. Vanha Varkaus -alue on Varkauden historian ydinalueita, kaupungin historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Kehittyäkseen alue tarvitsee nyt aktiivisia toimenpiteitä.

Vanha Varkaus -alueen kehittämisen keskiössä on toki rakennusten säilyminen, mutta myös se, kuinka alueella voidaan asua, yrittää ja toimia. Mitä toimintaa ja toimenpiteitä tarvitaan, jotta Vanha Varkaus-alue voi tuottaa hyvinvointia, palveluita, työpaikkoja ja kuinka se voi välittää kaupunkilaisille merkityksellistä tietoa kulttuuriperinnöstä ja antaa luvan tulla ja viipyä merkityksellisissä paikoissa – siinä pohdinnan paikka.

Vanha Varkaus -alueen kehittämissuunnitelmaa toteutetaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa kumppanuuspöytämenetelmällä vuoden 2019 aikana. Kumppanuuspöytä voi olla sovitun teeman mukainen löyhä kehittämisrakenne. Tämän kaltaisessa pöydässä eri toimijat pohtivat yhteistuumin tietyn palvelun tai laajemmin ihmisten elinympäristön kehittämistarpeita ja etsivät näihin yhdessä ratkaisuja. Kumppanuuspöytä voi olla myös demokraattista järjestelmää täydentävä osallisuusmalli. Se parantaa asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa ja tuo virallisten elinten rinnalle osallistumisen ja vaikuttamisen välineen.

Vanha Varkaus -kehittämissuunnitelmaa toteuttamaan on Varkauden museoiden kanssa yhdessä kerätty työryhmä, joka koostuu alueen asukkaista, yrittäjistä ja muista toimijoista. Työryhmä on toiminnassa työrukkanen ja viestinviejä, jotka ovat mukana toiminnassa vapaaehtoisesti, kehittämisintoa pursuen. Vuoden aikana työryhmä järjestää kumppanuuspöytä-keskusteluja, yleisötilaisuuksia ja työpajoja, joista ensimmäinen yleisölle suunnattu tilaisuus järjestetään keskiviikkona 20.3. klo 18 alkaen Vanhalla Postitalolla.

Vanha Varkaus -kehittämissuunnitelmaprosessin tiedotustilaisuus pidettiin keskiviikkona 6.2. Tehtaan koululla. Videojutussa asiasta kertoo lisää Varkauden kaupungin museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta.

Jätä kommentti