Pieleen meni – selviytymistarina mokailuista

Mielenkiintoista. Ennen näkemätöntä – ainakin minulle. Näytelmä näytelmässä. Herkullinen lähtökohta ammattinäyttelijöille näytellä harrastajateatterin näyttelijöitä, joiden ensi-iltanäytös menee totaalisesti pieleen. Bonuksena on vielä se, että harrastajateatterilaisten näytelmän teksti on niin harrastajamaista kuin voi olla – mutta se kuuluukin pelin henkeen.

Varkauden Teatterin tämän syksyn kolmas ensi-ilta Pieleen meni antoi mahdollisuuden  luvan kanssa katsoa parin tunnin ajan näytelmässä tapahtuneita mokailuja, epäonnistumisia. Näytelmän alkuperäisteoksen The Play That Goes Wrong ovat käsikirjoittaneet Henry Lewis, Henry Shields ja Jonathan Sayer. Se sai alkunsa lontoolaisesta lähiöpubista näyttelijäopiskelijoiden tehdessä komediaa ”kieli poskessa” -meiningillä vuonna 2012. Syyskuussa 2014 näytelmä sai ensi-iltansa Duchess Theatressa, jossa se on ohjelmistossa tänäkin päivänä ylistettynä ja palkintoja keränneenä hittinä. Näytelmää on esitetty Iso-Britannian lisäksi mm. Australiassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Irlannissa. Suomen kantaesitys oli Tampereen Teatterissa syksyllä 2016.

Syviä tasoja näytelmästä ei kannata lähteä etsimään. Kyseessä on murhamysteeri, joka kääntyy farssiksi. Vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita pursuava näytelmä antaa sikäli haasteen ammattinäyttelijöille – millä tavoin ”näytellä huonosti” ja harrastajamaisesti. Komiikka saattaa syntyä hyvinkin pienistä ja yllättävistäkin asioista – yksi ainoa katse tiettyyn aikaan voi olla äärettömän tärkeää.

Jotkut syntyvät koomikoiksi. Varkauden Teatterin dynaaminen kahdeksikko pelasi joukkueena täyspainoisesti samaan maaliin – näytelmän koko työryhmän säestyksellä. Ensi-iltayleisön reaktiot jo näytelmän alkumetreiltä lähtien olivat osoituksena siitä, että hauskaa oli. Kun ammattinäyttelijät näyttelivät käsikirjoituksen mukaisesti päin seiniä. Eli seurattavana oli koko parituntisen ajan kaksi tasoa – murhamysteeri ja alituisesti pulassa olevat harrastajateatterin näyttelijät. Kokonaisuudessaan Pieleen meni on hulvatonta selviytymistarinaa mokailuista ja harrastajateatterilaisten improvisaatioratkaisuista. Kuka tappoi ja kenet – kas siinä kysymys ratkaistavaksi?

Varkauden Teatterin produktiossa näyttelijöillä on tuplaroolit, taitaa joillakin olla miltei triplat. Jokainen näyttelee harrastajanäyttelijää, joka näyttelee roolihahmoa murhamysteerissä. Vaikka Pieleen meni on sisällöltään naurettavan harrastajamainen, ammattinäyttelijöiden roolisuoritusten lisäksi kaikki visuaalinen ja äänellinen kerronta on tehty myös ammattimaisesti.

Näytelmän on suomentanut Mikko Koivusalo. Varkauden Teatteriin vierailevana ohjaajana Saija Jäntti on tehnyt ansiokkaan tutkimusmatkan komiikan alkulähteille ja ainakin minulle tuli välistä mielikuva mykkäelokuvien koomisista tapahtumista, rytmityksestä, ilmeistä ja eleistä. Niillä on se oma painoarvonsa. Lavasteet ovat näytelmässä oleellisessa osassa kohtausten sisältöä. Lavastuksen on suunnitellut Jonna Kuittinen. Pukusuunnittelu on Taina Peltomäen ja näytelmän äänipuolella on sikäli poikkeavaa, että äänet ja tehosteet on tehnyt Anssi Mustonen Outokummun Riveriasta opinnäytetyönään Jussi Heiskasen ohjauksessa. Valot ovat Marko Etelärinteen käsialaa.

”Pohjois-Savon Polyteknisen Draamaseuran” näyttelijöinä näyttelevät Jussi Immonen, Annikka Kaistinen, Sakari Kautto, Leena Liimatainen, Jukka-Pekka Löhönen, Markku Ryytty, Ville-Veikko Valtanen ja Maija Yrjölä.

Epäonnistumisen pelko voi asua ihmisessä. Varkauden Teatterin Pieleen meni on hauskasti heittäytymistä mokailujen sekamelskaan, jota nyt on vapauttavaa – etten sanoi, ehkä terapeuttistakin katsoa. Mokaillaan, mokaillaan…

Kuvaesityksen kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Kero

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti