Vacances d’automne en France – episode 6

Mielenkiinto uuteen harrastukseen on tuonut näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa maailmankaajuisesti. Kun Ranskassa asuva tyttäremme Elina Chaux muutama vuosi sitten kesällä kävi Suomen-vierailunsa aikana Turussa keskiaikaismarkkinoilla, hän tapasi siellä iranilaisen hevosjousiammunnan maailmanmestarin. Jotakin jäi kytemään alitajuntaan…

Joka syksy Ranskan Montbrisonissa kaupungin ja lähialueen urheiluseurat esittelevät toimintaansa messuilla viikonlopun ajan. Tyttäremme poikaa messuilla kiinnosti jousiammunta, johon hänellä tuolloin ei ollut ikää riittävästi. Silloin se jokin alitajuntainen asia veti tyttäremme jousiammunnan pariin. Siitä se alkoi.

Harrastusta pääsi testaamaan paikallisen jousiammuntaseuran, Club Montbrisonnais de Tir a` l’Arc, lajiesittelytilaisuudessa. Siitä alkoivat harjoitukset kahdesti viikossa – tutustuen jousiammunnan eri tähtäysmenetelmiin – tähtäinammunta, bearbow ja vaistolla ampuminen. Viimeksi mainitussa ei tähdätä nuolenkärjellä eikä käytetä muutakaan tähtäysmenetelmää – se imaisi Elinan mukaan uuteen harrastukseen.

Hän alkoi kuvata itse still-kuvia ja videoita, laittoi niitä Instagramiin ja Facebookiin sekä liittyi sosiaalisen median perinteisen jousiammunnan ryhmiin. ”Some” suosi arpajaisvoitolla. Saksalainen, perinteisten jousienvalmistaja, Bearbow Products oli järjestänyt arvonnan, josta Elina voitti pääpalkintona olleen ”jouskan”, kuten hän harrastusvälinettään kutsuu.

Perinteisellä jousella vaistolla ampuvia naisia ei ole kovinkaan paljon. Se kiinnosti ihmisiä ja näkyvyys somessa toi mukanaan seuraajien määrän kasvun – myös jousivalmistajan sivujen kautta. Perinteisessä vaistolla ampumisessa Elina on sosiaalisessa mediassa yksi seuratuimpia naisharrastajia globaalisti. Nyt marraskuun alussa Instagramissa Elinalla on sivustoillaan seuraajia Instagramissa n. 4.800 ja Facebookissa yli 3.300. Vuosi sitten hän teki harrastuksestaanjulkiset sivut – Instagram: afinnwithabowFacebook: A Finn With A Bow.

Tässä vaiheessa Elina ei kilpaile – harrastaa. Ensimmäisen jousensa hän osti käytettynä. Some-näkyvyyden ansiosta hän on saanut kaksi jousta mittatilaustyönä valmistettuina – toinen Saksasta ja toinen Etelä-Afrikasta. Seuraava sponsorointi on mahdollisesti tulossa Espanjasta. Myös muita harrastukseen liittyviä tuotteita hänelle on tullut sponsorointeina eri puolilta maailmaa.
Perinteisellä jousella vaistolla ampumistaan Elina innovoi ampumalla erilaisista asennoista vaihtelevasti maalitauluun, pihalla, ulkoradalla ja salilla ampumista.

Elina kuvaa harrastustaan digitaalisesti itse. Suomessa kuvausapua ovat ammattimaisesti antaneet Vesa Harinen ja Olli Hude Huttunen. Kesällä Suomeen lapsiensa kanssa tullessaan matkatavaroina kulkevat myös jousi ja nuolet. Niinpä on hyvä käydä suomalaismetsissä ampumassa tarkkuutta kantoihin.

– Lajiin tuli intohimo, vaistolla ampuminen tuntui hyvältä. Kyseessä on yllättävän fyysinen laji, jota voi harrastaa yksin tai yhdessä. Lajilla on mieltä tyhjentävä vaikutus ja esimerkiksi oikea hengitystekniikka on tärkeää, Elina kiteyttää harrastustaan.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti