Vacances d’automne en France – episode 5

Lauantaiaamuna Montbrisonin muutamat kadut olivat suljettuina. Ennen aamukahdeksaa torikauppiaat alkoivat pystytellä myyntikojujaan. Ihmisvilinää vielä odoteltiin. Jokalauantainen toripäivä kerää mittavan määrän kauppiaita ja asiakkaita puolillepäiville saakka.

Puhutaanpa muutama sana paikallisesta elintarvikkeesta, jota on valmistettu satoja vuosia – keskiajalta lähtien. Fourme de Montbrison on maatiloilla valmistettu sinihomejuusto. Suojatun alkuperänimityksen alue käsittää 33 kuntaa Monts du Forezin alueella Ranskan keskiylängön itäosassa.

Fourme de Montbrison -sinihomejuusto valmistetaan lehmänmaidosta. Sinihomejuuston valmistukselle ja lehmienruokinnalle on tarkat säännöt. Juustosta valmistetaan useita eri ruokalajeja, joista tunnetuimpana mainitaan Montbrisonin fondue. Se tarjoillaan ontoksi koverretusta juusosta. Jokaisena syksynä Fourme de Montbrison -sinihomejuustoon liittyy tapahtumaviikonloppu kulkueineen, joissa teemat vaihtuvat vuosittain.

Tätä kirjoittaessani maistoin muutama hetki sitten torilta ostamaamme Fourme de Montbrison -sinihomejuustoa. Siinä on taianomainen maku ja aromi. Oheisessa kuvakarusellissa lauantain varhaisaamun näkymiä torilta. Montbrisonin läpi virtaava pieni joki rauhoittaa mielen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

2 kommenttia artikkeliin ”Vacances d’automne en France – episode 5”

  1. Kiva päästä käymään Ranskassa ja ihastelemaan sikäläisiä herkkuja näin hienojen kuvien välityksellä. Kiitos!

Jätä kommentti