Vacances d’automne en France

Maanantaiaamu. Pimeää, vesisadetta, puuskaista tuulta – Suomen syksyä. Aamukuudelta Varkauden matkakeskukselta bussilla Helsinkiin. Lento Frankfurtiin tunnin myöhässä – kuitenkin jatkolennolle Lyoniin ehtien – helpotuksen huokauksia yhdessä vaimoni kanssa. Lyonista puolentoistatunnin autokyyti tyttäremme toimesta hänen perheensä luo Ecotay l’Olmeen. Vihdoinkin perillä Keski-Ranskassa Loiren alueella n. 16 tunnin matkustuksen jälkeen.

Nyt kirjoitan tätä keskiviikkona tyttäremme luona ulkosalla auringossa – iltapäivän aurinkolämpötilan ollessaan 28 astetta. Maisemanvaihdos tekee hyvää – sen olemme kokeneet jo pitkään. Laakso ja läheinen metsä rauhoittavat mieltä.

Ecotay l’Olme on pieni kunta, asukkaita jonkin matkaa toista tuhatta. Kunnantalo, Salle Communale, on päivittäisen kävelyreittimme varrella. Kunnanjohtaja on ammatiltaan lääkäri ja mielenkiintoista, hän ”päivystää” kunnantalolla yhtenä päivänä viikossa. Muina päivinä ”päivystämässä”, kuntalaisia palvelemassa on muita henkilöitä.

Tyttäremme koirien kanssa mäkimaastot antavat oivan mahdollisuuden kävelyyn. Reitin varrelta löytyy pieni viiniviljelmä ja kunnantalon vierustalta ”muistomerkkinä” vanha viinirypäleidenpuristin.

Ecotay l’Olme on sijainniltaan 480 metriä merenpinnasta – Ranskaa tietyillä alueilla olevat tulvat eivät täällä ole uhkana. Itse asiassa näillä seuduilla kaivataan vesisadetta. Ecotay l’Olme on rauhallinen asuinmiljöö, jonka palvelut ovat ”alhaalla” Montbrisonissa, jossa asukkaita alle 20.000 – ympäröivät asuinalueet mukaan lukien vaikutusalueen väkimäärä on useita kymmeniä tuhansia.

Piipahdimme ”alhaalla” Montbrisonissa. Vanhaa rakennuskantaa, kapeita katujaa, historiaa ja kivijalkakauppoja – tyhjiä liikehuoneistoja ei ollut havaittavissa.

Vierailimme paikallisessa marketissa ja havainto, että joulu on tulossa. Niin – parin kuukauden päästä on joulu.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti