Waltterin koulun taideteokset julkistettiin

Pari vuotta kestänyt hanke Waltterin koulun taideteosten osalta on saatettu päätökseensä Varkaudessa. Kuvanveistäjä Jarkko Liutun kolme teosta julkistettiin tiistaina 23.10. yleisönään kampuksen oppilaat. Taideteoksista kaksi on julkisivuissa. Taidehanketta on tukenut Taiteen edistämiskeskus vuosina 2016-2018. Tilaisuudessa puhuivat Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari, apulaisrehtori Teemu Mustonen ja kuvataiteilija Jarkko Liutu.

Kuvataiteilija Jarkko Liutu on toteuttanut Waltterin koulun prosenttitaiteilijana neljä teoskokonaisuutta, joista ensimmäinen julkistettiin Waltterin koulun vihkiäisjuhlassa tämän vuoden tammikuun 29. päivä. Kuplakyyti (2017) on sijoitettu sisätiloihin, luokkien 5-9 ympäristöön, C-rakennuksen länsipäädyn porrashalliin. Nyt julkistettavat taideteokset ovat Yhdessä kasvaen (2018), Römmin kuplatehdas (2018) ja Historian havinaa (2018), viimeksi mainittu on C-talon itäpäädyn porrashallissa.

Waltterin taideteokset yhdistävät Waltterin viidestä eri rakennuksesta koostuvaa koulukampusta. Taiteilijan näkökulmina teoksiin ovat nuoret sekä kouluympäristön toiminnan ja viihtyisyyden tukeminen.  
Taiteilijan ja tilaajan, Varkauden kaupungin lähtökohtina ovat olleet nykytaiteen liittyminen paikalliseen historiaan käyttäen teollisuuden kuvastoa ja viittauksia, unohtamatta nuoria tai taiteilijan ominta käsialaa, figuuria eli henkilöhahmoa. Jarkko Liutu käyttää moniosaisissa teoksissaan alumiinivalua pyöreinä ja orgaanisina muotoina, vastakohtana arkkitehtuurin kulmikkaille muodoille. Waltterin teoksiin on liitetty tarinallisuus Varkauden historiasta kertovilla valokuvilla, jotka taiteilija on valinnut ja koostanut Varkauden museoiden kuva-arkistosta.

Varkauden Waltterin koulun prosenttitaidehankkeen taiteilijaksi valittiin 22:n taiteilijapankkiin
ilmoittautuneen taiteilijan joukosta tammikuussa 2017 kuvataiteilija Jarkko Liutu (s.1983 Imatralla). Kuvanveistoon ja
taidegrafiikkaan erikoistunut kuvataiteilija tuo uudenlaisen avauksen Varkauden kaupungin veistotaiteeseen painottuvien julkisten teosten joukkoon.

Vuonna 2009 kuvataiteilijaksi (AMK) Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistunut Jarkko Liutu asuu ja työskentelee Savonlinnassa. Taiteilijan teosten osallistuvuus, tarinallisuus ja huumorintajuinen ilme puhuttelivat taiteilijavalintaa tehdessä. Liutu toteuttaa teoksensa pääsääntöisesti itse.

Waltterin teoksissa Liutu yhdistää valokuvaa alumiiniin, tuoreimmissa vapaissa taideteoksissaan hän on yhdistänyt metallisiin veistoksiin vanerille painettuja valokuvia kuten sarjassa Mielenmaisemia, joita nähtiin taiteilijan Savonlinnan maakuntamuseon näyttelyssä vuonna 2017.

Kuvat: Teemu Kantonen

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti