Kuinka sotatoimet ja elintarvepula näkyivät keväällä 1918 Leppävirralla

Levoton Leppävirta – vuosi 1918 Leppävirran kunnanarkistossa – näyttely koostuu sata vuotta sitten syntyneistä asiakirjoista. Huhtikuun näyttely kertoo sotatoimien ja elintarvikepulan vaikutuksista Leppävirralla.

Aineisto vaihtuu kuukausittain ja näyttely kootaan luettavaksi myös kunnan kotiseutumuseon sivulle. Näyttelyvitriini sijaitsee kunnantalolla valtuustosalin aulassa. Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. Näyttelyn rungon muodostavat toimielinten – lähinnä kunnallislautakunnan ja valtuuston – pöytäkirjat ja kirjeenvaihto.

Metsälautakunnan kokouksessa 16.4.1918 metsätyönjohtaja Eino Leskinen pyysi lupaa päästä lähtemään rintamalle par’aikaa käynnissä olevaan vapaustaisteluun. Virallisesti hän joutui vakinaiseen sotaväkeen vasta loppukesästä ja uusi metsätyönjohtaja valittiin syksyllä.

Leppävirran kunnanlääkäri oli määrätty sotilaslääkäriksi ja lääkärinä pitäjässä toimi Warkauden tehtaan lääkäri, joka otti sairaita vastaan kunnanlääkärin asunnossa Wokkolassa joka maanantai klo 9 aamulla ja muina viikon päivinä kotonaan Warkaudessa.

Kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan 20.4.1918 suojeluskuntalaisten ja punakaartilaisten perheiden avustamista. Suojaluskuntalaisten perheiden toimeentulon turvaaminen jätettiin kunnallislautakunnan huoleksi.

Punakaartilaisten perheiden avustaminen jäi vaivaishoitohallituksen vastuulle.

Huhtikuussa elintarvelautakunta kokoontui neljä kertaa. Päätettiin lähettää miehiä kiertämään pitkin pitäjää ja ostelemaan perunaa niin paljon kuin saavat. Päätettiin myös palkata kiertäviä puhujia, jotka tekevät ihmisille selkoa nykyisestä tilanteesta, nälkähädästä, ja kehottavat tuomaan määrätyt viljat jakopaikkoihin. Kunnallislautakuntaa pyydettiin ryhtymään toimenpiteisiin, jotta köyhälle väestölle voitaisiin vuokrata halvalla kasvitarha ja perunamaa. Kunnallishallinnon kehittymisestä, sotatilasta huolimatta, kertonevat päätökset laittaa lautakunnan arkisto kuntoon ja hankkia puhelin virkahuoneeseen.

Näyttelyssä on esillä kunnan kuulutukset 1900-1934, metsälautakunnan pöytäkirja 1916-1931, elintarvelautakunnan pöytäkirjat 1918-1919.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti