Taideteokset rikastumassa Waltterin koulua

Jarkko Liutun 10-osainen tilateos Kuplakyyti on sijoitettu Waltterin koulun C-rakennuksen portaikon molemmin puolin – viisi osaa puolellaan. (Klikkaa kuva suuremmaksi.) (Kuva: Vesa Moilanen)

Maanantaina 29.1. vietettiin Varkaudessa Waltterin koulun virallista vihkiäisjuhlaa. Uudenmuotoisena ja kokoisena lähes 1000 oppilaan kengätön yhtenäiskoulu aloitti toimintansa Varkauden Kuoppakankaalla viime syksynä.

Pienten koulun uudisrakennuksen ja alueen rakennusten muutostöiden yhteydessä perustettiin Waltterin prosenttitaidehanke, jonka taideteoksen julkistaminen oli osa Waltterin koulun vihkiäisjuhlaa. Kuvanveistäjä Jarkko Liutun, Waltterin taidehankkeen taiteilijan Kuplakyyti-tilateoksen julkistamisen lisäksi vihittiin Varkauden kaupunginhallituksen lahja, kuvanveistäjä Taru Mäntysen reliefi Ennen meitä. Varkautelaistaiteilija Taru Mäntysen taideteoksen vihkivät virallisesti Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki ja kaupunginjohtaja Hannu Tsupari.

Varkaudessa vuodesta 1977 asunut kuvanveistäjä Taru Mäntynen on yli 40 vuotta jatkuneella urallaan ollut kuvanveiston ja modernin pronssivalutyön tiennäyttäjä Suomessa. Laaja tuotanto, uniikkeja pienoisveistoksia sekä suuria julkisia teoksia, joita on Suomessa nelisenkymmentä. Varkaudessa nyt julkistettu Waltterin koulun reliefi Ennen meitä, Varkauden kaupunginhallituksen lahja Waltterin koululle, on Varkaudessa 11. Taru Mäntysen julkinen taideteos. Suurin näistä on Varkauden kaupungin 60-vuotisjuhlavuoteen liittyvä Laivanrakentajapatsas vuodelta 1989. Taiteilija perusti tämän veistoksen valua varten kotitontilleen Varkauden Akonlahteen taidevalimon, jossa valutoiminta jatkuu edelleen pienimuotoisempana. Ateljeen yhteydessä on näyttelytila.

Taru Mäntysen reliefillä Ennen meitä Varkauden kaupunginhallitus halusi Suomi100 – juhlavuoden kunniaksi sekä Varkauden kulttuuriperintöä kunnioittaen muistaa Waltterin koulua.

Vuodesta 1972 alkaen näyttelyissä mukana ollut Taru Mäntynen nimitettiin Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäseneksi vuonna 2013. Vuonna 2009 hän sai Akseli Gallen-Kallelan tunnuspalkinnon, jolla Kalevalaseura halusi kiittää taiteilijaa ”eritoten myyttisten aiheiden ja niiden tunnemaailman näkyväksi tekemisestä veistoksissa”. Yksityis- ja yhteisnäyttelyitä taiteilijalla on ollut molempia tähän mennessä yli 30.

Kuvanveistäjä Taru Mäntysen teosten aiheena on usein ihminen, eläin tai näistä syntyvä myyttinen metamorfoosi. Aiheisto pohjautuu mielikuvitukseen, kalevalaisiin teksteihin, kirjallisuuteen. Viimeksi mainitusta esimerkkinä on Aino Kallaksen Sudenmorsian-novelliin pohjautuva veistos Varkauden kaupungin kokoelmissa vuodelta 1983. Veistoksesta on olemassa tämän lisäksi kaksi valosta, yksi Eduskunnalla ja yksi taiteilijalla.

Ennen meitä (2003) -reliefi pohjautuu kalliopiirrostaiteeseen, keskellä on pronssiin valettu hirvenpää ja molemmin puolin kolmiokiilojen pronssilevyissä uurrettuja ja leikattuja hirvihahmoja kulkemassa peräkkäin. Pronssilevyt on patinoitu tummaksi mataksi, hahmojen alue on tehty kaivertaen levyä kirkkaalle kultapinnalle, irtileikatut ja liitetyt hirvieläimet tummaksi patinoituja ja mattapintaisia. Keskellä oleva valettu hirvenpää on jätetty samettimaiseksi, potkupatinalle.

Pronssin lisäksi taiteilija käyttää muita metalleja ja eloperäisiä materiaaleja, kuten villaa ja lampaanvillaa. Viimeisimpiä julkisia taideteoksia on metsäsuomalaisten muistomerkki Kaskisavut Norjan Kirkenaesiin, joka paljastettiin 12.6.2015. Taru Mäntynen muovaili työn Akonlahden kodin yhteydessä olevassa ateljeessaan, veistos valettiin tällä kertaa Pauli Venäläisen valimossa Kuopiossa.

Kuplakyyti

Waltterin koulun vihkiäisjuhlan ohjelman sisällä oli videot Jarkko Liutun ja Taru Mäntysen teoksista. Varkauden Waltterin koulun prosenttitaidehankkeen taiteilijaksi valittiin tammikuussa 2017 22:n taiteilijapankkiin ilmoittautuneen taiteilijan joukosta savonlinnalainen nuori kuvataiteilija Jarkko Liutu (s.1983). Kuvanveistoon ja grafiikkaan erikoistunut kuvataiteilija tuo uudenlaisen avauksen Varkauden kaupungin kuvanveistoon painottuvien julkisten teosten joukkoon. Kuplakyyti (2017), 10-osainen tilateos näyttää  – vastoin veistosten perinteisiä ominaisuuksia – painottomalta ja ilmavalta kuplaryhmältä, mitä se onkin. Tämä teos on sijoitettu luokkien 5-9 ympäristöön, C-rakennuksen portaikkohalliin.   

Vuonna 2009 kuvataiteilijaksi (AMK) Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistunut Jarkko Liutu asuu ja työskentelee viidettä vuotta Savonlinnassa. Taiteilijan teosten osallistuvuus ja tarinallisuus ja huumorintajuinen ilme puhuttelivat taiteilijavalintaa tehdessä. Liutu toteuttaa teoksensa itse, Kuplakyydin pronssinen poika ja pallot valmistuivat alumiinivaluna omalla työhuoneella. Näkökulmana teokseen on nuoret sekä kouluympäristön toiminnan ja viihtyisyyden tukeminen.  Teoksessa kuvastuvat taiteilijan sanoin keveys ja hyväntuulisuus: ”Kuplakyyti: Kepeä on mieli, ei paina sydän/ei taakka, istu kuplalla/ylös saakka.”    

Jarkko Liutun seuraavat Waltteriin valmistuvat itsenäiset teoskokonaiset, loppukesästä 2018, avaavat Waltterin koulualuetta myös kaupunkilaisille, ohiajaville ja kampusta lähestyville. Kertomatta tilateosten nimiä ne liittyvät paikalliseen historiaan käyttäen teollisuuden kuvastoa ja viitteitä, unohtamatta nuoria tai taiteilijan ominta käsialaa, figuuria.

Waltterin taiteilijapankin vaiheet

Varkauden kaupunki vahvisti syksyllä 2016 taidehankintamäärärahan Waltterin koulun uudisrakennuksen ja alueen muutostöiden yhteydessä, hankkeeseen oli saatu keväällä merkittävä tuki Taiteen edistämiskeskukselta. Taiteilijahaku toteutettiin uudella tavalla, kutsumalla Etelä- ja Pohjois-Savossa vakinaisesti asuvia ammattitaiteilijoita ja muotoilijoita ilmoittautumaan hankkeen taiteilijapankkiin. Haku oli ajalla 1.10.-30.11.2016.

Taiteilijapankkiin ilmoittautui 22 taiteilijaa. Varkauden kaupunginhallitus nimesi asiaa varten Varkauden Waltterin koulun valitsijaraadin, johon kuului 7 jäsentä ja sihteerinä koordinaattori. Raatiin kuuluivat läänintaiteilija Anu Muurinen (Taiteen edistämiskeskus, Itä-Suomen aluetoimipiste, asiantuntijajäsen), Marianna Huttunen (intendentti, Kuopion aluetaidemuseo, asiantuntijajäsen), Hannu Tsupari (Varkauden kaupunginjohtaja, raadin puheenjohtaja), Virve Olli (Varkauden kaupunginhallitus, luottamushenkilö), Kari Rajamäki (Varkauden kaupunginvaltuusto, raadin jäsen), Satu Reisko (Varkauden kaupunginarkkitehti), Paavo Tervonen (Kuoppakankaan koulu, rehtori) ja Sinikka Miettinen (intendentti, Varkauden taidemuseo, koordinaattori, kokouksen sihteeri).

Haastatteluun 11.1.2017 valittiin taiteilijapankkimateriaalin perusteella 22:sta taiteilijasta 7, joille järjestettiin kohteeseen työmaakäynti 9.1. ja 11.1.2017.  Taiteilijan valinta tehtiin raadin kokouksessa 16.1.2017. Äänestyksen jälkeen valituksi tuli savonlinnalainen kuvataiteilija Jarkko Liutu (6 ääntä).  Valitsijaraadin työ päättyi taiteilijavalintaan. Jarkko Liutu esitteli Waltterin koulun luonnoksen 5.5.2017. Luonnos hyväksyttiin toteutettavaksi 9.5.2017. Tilaussopimus Jarkko Liutun kanssa allekirjoitettiin 8.6.2017. Sopimus sisältää kolme laajaa tilateoskokonaisuutta, jotka valmistuvat syksyn 2017 ja kesän 2018 välisenä aikana.

2 kommenttia artikkeliin ”Taideteokset rikastumassa Waltterin koulua”

Jätä kommentti