Ilpo ja Tuija Koponen Leppävirran Vuoden liikuttaja 2017

Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti nimetä Leppävirran Vuoden 2017 liikuttajiksi Ilpo ja Tuija Koposen. Lautakunta halusi nimityksellään kunnioittaa palkittujen monipuolista urheilutoimintaa ja monilajisuuteen kannustavaa pitkäjänteistä ohjaajatyötä erityisesti lasten ja nuorten parissa. Palkinto julkistettiin perjantaina 26.1. Pohjois-Savon urheilugaalan iltatilaisuudessa Kuopiossa.

Urheilu on kuulunut aina Ilpo Koposen elämään omana harrastuksena, kisakatsomossa ja seuratoiminnassa. Innostus alkoi lapsena Sorsakoskella, jossa oli mahdollista harrastaa palloilulajeja, yleisurheilua, hiihtoa ja jääkiekkoa.

Seuratoiminnassa ohjaaminen läksi liikkeelle erityisesti omien lasten kautta. Alle kouluikäisten lasten liikuntaleikkikoulu oli projekti, jossa Ilpo Koponen toimi käynnistäjänä paikallisen Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. Parhaina vuosina alle kouluikäisiä oli viikossa kahdeksan ryhmää. Perhekeskeinen liikunta jäi erityisen myönteisesti mieleen ja vanhempien osallistuminen tunneilla oli tärkeää. Leppävirran liikuntaleikkikoulu palkittiin valtakunnallisella palkinnolla 2000-luvun alussa. Lasten liikuntaleikkikoulu löysi mallinsa ja jatkuu edelleen. Ohjaajan ilona on ollut seurata lasten liikuntaleikkikouluissa liikkuvien lasten jatkavan liikuntaharrastustaan aikuisuuteen asti.

Ilpo Koponen on toiminut valmentajana erityisesti lapsille ja varhaisnuorille. Hän on ohjannut erityisesti lapsille suunnattuja monilajisia kerhoja sekä yleisurheilua ja joukkuelajien oheisharjoittelua. Erityisen tärkeänä Ilpo Koponen pitää lasten innostamista monipuoliseen liikuntaharrastukseen. Lasten liikunnalliset iltapäiväkerhot ovat toimineet erityisesti Alapihan koululla 1-2 luokkalaisille. Maksuttoman liikuntaharrastuksen turvaaminen lapsille on onnistunut erilaisten hankerahoitusten turvin. Yläkoulu- ja lukioikäisille Ilpo Koponen on ollut mukana kehittämässä Urheiluakatemiatoimintaa. Urheilua tavoitteellisesti harrastaville nuorille suunnattu valmennus ohjaa nuorta urheilijan polulla aikuisuuteen saakka.

Tuija Koposen liikuntaharrastus on kestänyt koko elämän. Yleisurheilun ohjauksessa Tuija Koponen on ollut mukana 20 vuotta. Lisäksi omina  lajeina on ollut lentopallo ja kirkkovenesoutu. Leppävirran Virissä Tuija Koponen ohjaa tällä hetkellä nuorten yleisurheilun valmennusryhmää. Voimistelussa Leppävirralla on käynnistynyt uusi aika Antti Suvisen johdolla pari vuotta sitten, viikoittain voimistelee noin 130 lasta ja nuorta. Tuija Koponen on vetänyt lasten ja nuorten Free Gym-ryhmiä.

Oman seuran johtokunnassa Tuija Koposen tavoitteena on ollut tukea monilajisuutta ja lasten monipuolista ja omaehtoista liikuntaharrastusta.  Yleisseura antaa siihen luontevan ympäristön.

Tuija Koponen on toiminut myös Suomen Urheiluliiton ohjaajakouluttajana Itä-Suomen alueella. Pohjois-Savon Yleisurheilun hallituksessa Tuija Koponen on toiminut  kolme vuotta, siellä Tuija Koposen vastuutehtävänä on  erityisesti ollut PeeÄssän Tenavakisat ja talkoolaisten hankinta tapahtumaan.

Seurojen välisenä maakunnallisena yhteistyönä Tuija Koponen on  osallistunut seiväskoulun ohjaamiseen nuorille ja aikuisille. Seiväshypyn myötä Tuija Koponen on tuonut Leppävirralle liaanihypyn, jota on päästy viime  vuosina kokeilemaan erilaisissa tapahtumissa.

Jätä kommentti