Yleisöopastus näyttelyyn taidemuseossa

Varkauden taidemuseossa on yleisöopastus Joel Lehtonen ja taiteilijaystävät -näyttelyyn torstaina 11.1.2018 klo 17.00. Joel Lehtonen maalasi teksteillä, taiteilijaystävät väreillä.

Yleisöopastuksessa kuullaan Joel Lehtosen yhteyksistä aikalaistaiteilijoihin. Lehtonen työskenteli 1910-luvulla mielellään iltaisin ”klo 7” Ylä-Brondinin kahvilassa, joka toimi kulttuuriväen ja kuvataiteilijoiden kokoontumispaikkana. Varkautelaiseen taiteenkeräilijä Rakel Kansaseen ja hänen mieheensä Urho Toivolaan Joel Lehtonen tutustui Pariisissa, La Rotondessa.

Savolaisen kirjailija Joel Lehtosen syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 135 vuotta. Joel Lehtosen nimikkoseura ja Savonlinnan maakuntamuseo tekivät aloitteen kiertävästä näyttelystä, jonka maailma koostuu 1900-luvun alkukymmenten uusista tuulista kirjallisuudessa ja kuvataiteessa. Lehtosen lähipiiriin kuului Marraskuun ryhmään lukeutuvia taiteilijoita, kuten Wäinö Aaltonen, Anton Lindforss, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka ja Ilmari Aalto. Näyttelyssä on teoksia 15:lta taiteilijalta.

Taiteilijain omakuvien rinnalla näyttelyssä on runsaasti heidän kirjailijasta tekemiään muotokuvia ja aikakauden maisemia. Teokset ovat Varkauden Rakel Kansasen kokoelmasta, Espoon modernin taiteen museon EMMAn kokoelmista, Martti Airion kokoelmasta Mikkelin taidemuseosta, Otava Oy:n kokoelmista, valokuvia Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta ja valokuvasuurennoksia Savonlinnan maakuntamuseosta.

Jätä kommentti