Monitaiteinen Vekara-Varkaus-festivaaliviikko lähestyy…

Spread the love

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi tämän kesän Vekara-Varkaus-festivaaliviikko tarjoaa 100 riemua, joista kukin lapsi voi koota ikioman vekaraviikon ohjelmansa. Ja ohjelma on rakennettu siten, että kaikenikäisille löytyy koettavaa. Lapset pääsevät kokeilemaan taitojaan työpajoissa, seikkailemaan ja kilpailemaan leikin kera. Vanhemmat ja isovanhemmat otetaan mukaan retkille ja ajeluille, konsertteihin ja näytöksiin. Tarjolla on tilaisuuksia kokea unohtumattomia yhdessäolon hetkiä.

Nyt on vuorossa jo 23. kerta ja tarjolla on iso ”festivaalikakku” ja mahtava kattaus – Vekara-Varkauden yhteistyöverkoston voimin. Ja alusta lähtien mukana on ollut Lehtevämies, joka avaa viikon maanantaina 12.6. puistojuhlan merkeissä ja päättää viikon sunnuntaina 18.6. nimikkokonsertissaan iloiseen tunnelmaan – kuperkeikkoja heittäen.

Viikon aikana lukuisat yksittäiset taitajat, yhdistykset, yritykset ja kaupungin yksiköt pääsevät tuomaan esiin omaa erikoisosaamistaan.

– Tältä löytyy ammattilaisia ja yhteistyökumppaneita. Varkaus on hieno kaupunki, jossa on draivi päällä, toteaa festivaaliviikon tapahtumatuottaja Heli Sutinen, jonka mukaan vuoden 2017 Vekarakummi on kirjailija ja Vantaan sanataidekoulun rehtori Siri Koivu.

Sirin valloittavien lastenromaanien” Me Rosvolat” ja ”Taika Taksinen” juonet heräävät henkiin vekaraviikolla. ”Karkkihurmaa ja rosvosanataidetta” on tarjolla maanantaina ja tiistaina . Opetellaan käräyttämään lähiönoitia. Pikkukirjailijat saavat Siriltä opastusta kirjoittamiseen kolmen kerran kurssilla.

Lähiönoitia on liikenteessä pitkin vekaraviikkoa ja lapsilla on tärkeä rooli paljastaa näitä valeaikuisiksi naamioituneita hahmoja. Miten käräytys tehdään, se selviää Päämajassa, jonne kerätään havaintoja lähiönoidista ja jaetaan Lähiönoita-passeja lapsille.

Taiteenalat esillä

Sanataide kurkistelee muissakin työpajoissa kuten museon ”Piilotetut sanat” ja Vammel ry:n ”Sadusta taidetta”-työpajoissa. Räppilyriikan työpajan vetäjäksi on kutsuttu monia soolojulkaisuja tehnyt Gracias- rapartisti. ”Kumma kesä” on sekä taidenäyttely että siihen liittyvä sanataidepaja, joka tuo kirjaston näyttelytilaan neljän taiteilijan lastenkirjakuvituksia. Ja mikä on parasta Suomessa – siitä muodostuu koululaisten tuottama 100-osainen taideteos kirjaston näyttelytilaan.

Taidekeskus Väinölän monipuolinen taideanti tarjoaa nukketeatteria, taideseikkailuja, sadutusta ja kasvomaalausta. Kuvataidetta parhaimmillaan on ”Iloinen laivamatka”-seinämaalaustyöpaja, jossa tehdään pysyvä maalaus Keskuskonttorin tulevan olohuoneen seinään. Videoita tehdään Warkauden Lehden pajassa ja mimiikan taitoja opetellaan Klovni Dodon vetämässä pajassa.

Vekaraviikon upeaan musiikkivieraiden kavalkadiin sisältyy Tuija Rantalainen ja Vahtikoira Veikko avajaisissa, Klovni Elviira ja Mukulele-yhtye iltatorilla sekä MisseKissa Kesäkatuillassa. Lehtevämiehen puistokonsertissa kuullaan Höpinätötterö lastenorkesteria ja Vekaraorkesterin säestämänä laulukilpailun parhaimmistoa sekä vuoden 2015 Voice of Finland voittajaa Miia Kosusta.

Sirkustyöpaja, Kesämuskarit, lukuisat kädentaidonpajat sekä vauvojen värikylpy tarjoavat eri ikäisille pajoja mistä valita. Kestosuosikit jatkavat pajoissa: hiekanveisto, karjalanpiirakat, kalastuskoulut, salibandy, parkour sekä frisbeegolf. Ilopisaran temppuradalla ja vesipeuhoilla on omat faninsa samoin kuin monilla liikuntatyöpajoilla.

Mennään bussilla ja ollaan vesillä

Bussiretket vievät keskiviikkona kaksi kertaa Tololan lammastilalle Joroisten Kaitaisiin, jossa lukuisat tilan eri eläimet viettävät rauhallista kesäpäivää. Tilan emännän johdolla kuljetaan kesäisen koivikon halki ihastelemaan 100 keväällä syntynyttä uuhta.

Kiehtovan tähtitieteen ystäville on tarjolla Pienoisplanetaario-näytökset ja bussiretki Härkämäen observatorioon.

Keskellä kaupunkia sijaitsevasta vesistöstä pääsee nauttimaan äänettömän sähköalus Ekopaatin kyydissä. Tarjolla on risteilyjä kipparina merirosvo Jack Warpunen tai itse Joulupukki. Kirkkoveneellä pääsee soutamaan vekaraviikon torstaina, kun Niemen soutajat ja Kaleeriseura Enson melaveikot tarjoavat siihen mahdollisuuden. Lähtölaiturit sijaitsevat Hertunrannassa.

Vekarat katukuvassa

He, jotka eivät viime kesänä ennättäneet mukaan Kesäkatuillan Vekarakulkueeseen, saavat nyt uuden tilaisuuden. Rosvotyöpajassa tehdään lapsista rosvoja, josta muodostetaan värikäs osa vekarakulkueeseen. Kulkuetta vetää Soisalo-opiston sambarytmiryhmä, mukana myös teatterin taikaa näyttelijät, palokuntalaisia ym. väkeä. Kulkueen perään yhtyy paluumatkalla komea joukko pelastuslaitoksen kalustoa.

”Kesäsirkus”-esitys tarjoaa ennennäkemättömän sirkuselämyksen koko perheelle Warkaus-salissa maanantaina. Uutta ovat Juniori Taekwondo ja Vauvojen värikylpy. Lastenkulttuurikeskus Verson järjestämässä Seikkailujen Saaressa selvitellään Riemun suvun salaisuuksia lasten avustuksella.

Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus-kirjallisuuspalkinto julkistetaan vekaraviikon keskiviikkona. Samana iltana ohjelmassa on upea Lasten ja nuorten laulukilpailu, jonka kovasta tasosta ja suosiosta kertoo se, että 10-16-vuotiaiden sarjan kilpailijat valittiin ennakkonauhojen perusteella. Vekara-Varkauden kotisivuilla voi ilmoittautua työpajoihin ja maanantaina 5.6.avautuu Tieto ja Tiketti kirjaston lastenosastolla.

Viime kesänä festivaaliviikon kävijämäärä oli huikeat 31.000. Toivotaan kaikkien yhteiselle tapahtumaviikolle suotuisaa säätä. Lisää Vekara-Varkaus 2017-festivaaliviikon ohjelmasta osoitteessa: www.vekara-varkaus.fi

Jätä kommentti