Tenon lupakauppa kaatui – nuoret kalastajat unohdettu täysin

Spread the love

Tenojoen lupamyynti käynnistyi tänään 10.5. kello 14. Lapin ELY-keskuksen tilaama lupakauppasivusto ehti toimia hitaasti noin puoli tuntia, jonka jälkeen sivut kaatuivat. Vähälukuisista luvista kisanneet kalastajat pettyivät, kun eivät ehtineet ostaa lupia kesän kalastukseen tai ostoskorissa olleet luvat hävisivät. Nuorten lupaversiot puuttuivat verkkokaupasta kokonaan.

Tänä vuonna Norjan kanssa tehty uusi rajajokisopimus vähentää kalastuslupien määrää Tenolla noin kolmanneksella. Aiemman 33 000 luvan sijaan myydään 22 000 lupaa, jotka on kiintiöity soutukalastajille ja rantakalastajille maakohtaisesti. Suomessa on mahdollista myydä yhteensä 11 000 lupaa. Aiemmin Suomen puolella jokea on myyty noin 30 000 lupaa, joten vähennys Suomen puolen kalastukseen on dramaattinen.

Kansanjoesta eliittikohteeksi

Jo aiemmin herätti kohua uusi lupahinnoittelu, joka nosti kalastuslupien hintoja jopa tuhansilla prosenteilla, etenkin nuorilla kalastajilla. Maa- ja metsätalousministeriölle tehdyllä lausuntokierroksella ei ollut juuri vaikutusta lupahintoihin. Nuorille tuli rantakalastusluvan hinnaksi 25 euroa/vuorokausi ja soutuluvan hinnaksi 40 euroa/vuorokausi. Korotus on entiseen viiden euron hintaiseen viikkolupaan suhteessa kohtuuton. Kalastavat perheet kokivat myös lupahinnoittelussa täystyrmäyksen, sillä edullisemmat puolisoluvat ovat poistuneet valikoimasta. Aiemmin yhden täysihintaisen luvan ostaneen puoliso sai luvat 5 euroa/vuorokausi hintaan. Nyt hinta voi olla jopa 80 euroa/vuorokausi. Tenon voidaan hyvällä syyllä sanoa muutetun kansanjoesta eliittikohteeksi.

Nyt avatusta lupakaupasta puuttui vaihtoehto ostaa nuorisolupia uudelle kalastajasukupolvelle. Eikö nuoria ja perheitä enää kaivata Tenolle?

(Kello 16:18 lupakauppaan ei vielä päässyt kirjautumaan uudestaan sisälle.)

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 525 seurassa toimii yhteensä noin 40 000 kalastuksen harrastajaa.

Jätä kommentti