Suomi 100-ohjelmaa Leppävirralla: näyttely kertoo toukokuusta 1917

Elämän jälkiä paperilla: toukokuu 1917 Leppävirran kunnanarkistossa -näyttely on esillä kunnantalon aulassa.

Toukokuussa 1917

Kunnalliskokous yhdessä elintarvelautakunnan kanssa oli päättänyt huhtikuussa järjestää tilaston keräämisen yksityisiltä löytyvistä viljavaroista. Jotta tilastosta tulisi tarkka, päätettiin että piirimies käy jokaisen viljanomistajan luona apulaisen kanssa tarkastamassa viljamäärät.

Huoli viljavaroista oli aiheellinen. Kunnallislautakunnan esimies J.E. Leivo oli maaliskuussa lähestynyt kuntakokousta kirjeellä, jossa peräsi kunnalta toimenpiteitä uhkaavan viljapuutteen johdosta. Leppävirran elintarvelautakunta pyysi kunnalliskokousta kiireellisesti järjestämään viljan ja perunan viljelysasian. Toukokuussa kunnanhuoneella pidetyssä kokouksessa päättäjät keskustelivat toimenpiteistä uhkaavan elintarvepulan poistamiseksi ja tekivät esityksen kuntakokoukselle. Toukokuun arkistonäyttelyssämme on esillä asiaan liittyvää kirjeenvaihtoa.

Näyttelyvuosi kokonaisuudessaan

Mitä asiakirjat kertovat sadan vuoden takaisesta elämästä Leppävirran kunnassa? Kunnantalon aulassa sijaitsevan vitriininäyttelyn aineisto vaihtuu kuukausittain ja aiheet seurailevat vuoden 1917 kulkua. Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. Runkona näyttelyssä toimivat kunnallislautakunnan ja valtuuston pöytäkirjat. Kunnalliselämässä näkyy valtakunnan ajankohtaisia asioita. Alla esimerkkejä näyttelyssä vuoden aikana esiteltävistä aiheista:

– Elintarvikepula oli todellinen ongelma. Elintarvelautakunta oli perustettu huolehtimaan viljan, voin ja maidon jakamisesta. Kevään aikana yksityisten viljavaroja tilastoitiin hyvin tarkkaan, valtion varoista haettiin apurahaa voin ja juuston hankkimiseen vähävaraisille.

– Kuvernöörin kirje 16.8.1917 kehotti säännöstelemään maidon jakelua.

– Kansakoulujen johtokuntien pöytäkirjat ja koulujen päiväkirjat kertovat vaikeasta vuodesta: opettajien marraskuun lakko näkyy päiväkirjoissa ja syksyllä kouluilla järjestettiin jäkälänkeruupäiviä.

Näyttelystä tehdään myös verkkonäyttely kunnan kotiseutumuseon sivulle. Verkkonäyttely kootaan kolmeksi kokonaisuudeksi: tammi-huhtikuu, touko-elokuu ja syys-joulukuu.

Ensimmäinen verkkonäyttely julkaistaan lähiaikoina tällä sivulla http://www.leppavirta.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/kotiseutumuseo

Elämän jälkiä paperilla: vuosi 1917 Leppävirran kunnanarkistossa-näyttelysarja on osa virallista Suomi 100-ohjelmaa. Lisätietoja.

Sijainti

Leppävirran kunnantalo, valtuustosalin aula.

Savonkatu 39, avoinna ma-pe 8-15. Näyttely on esillä vuoden 2017 loppuun saakka.

Valtuustosalissa voi tutustua samalla Atte Laitilan teoksista koottuun näyttelyyn, lisätietoja.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Jätä kommentti