Maaseutuparlamentti 2017-tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa Suomessa Leppävirralla 1.-3.9.2017. Luvassa on ainutlaatuinen ja historiallinen elämys kaikille maaseudusta kiinnostuneille kylistä kaupunkeihin. Tapahtuma on osa Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaa.
– Tapahtumassa kiteytetään tahtotila suomalaisen maaseudun kehittämisen tulevaisuudelle, mahdollistetaan eri tahojen kohtaamisia ja uusien kumppanuuksien solmimisia sekä edistetään uusien innovaatioiden syntymistä, kertoo Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström.
Maaseutuparlamentti 2017 – mitä ohjelmassa?
Maaseutuparlamentissa kuullaan ja keskustellaan tärkeistä ja ajankohtaisista teemoista niin paneeleissa kuin työpajoissa. Ohjelma tarjoaa perjantaina lähes kaksikymmentä retkeä savolaisiin yrityksiin, luontomatkailukohteisiin ja kyliin. Lauantaina ohjelmassa on lähes neljäkymmentä työpajaa, joiden aiheina on muun muassa kumppanuuden, yrittäjyyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Viikonlopun aikana on myös mahdollista tutustua maaseudun kehittämistä tukeviin ja sitä toteuttaviin organisaatioihin ja toimijoihin Kumppanitorilla. Sadonkorjuutorilla saa tutustua ja ostaa tuliaisiksi kotiin ihania kotimaisia aarteita.
Maaseutuparlamentin ohjelma huipentuu lauantain ja sunnuntain korkean tason keskusteluihin, joissa puidaan maaseutukeskustelun tilaa, maaseudun antamia mahdollisuuksia sekä politiikan vaikutuksia maaseutuasumiseen ja toimintaympäristöön. Viikonlopun politiikkaosion kohokohta on eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseututentti, jonka jälkeen julkistetaan ensimmäinen valtakunnallinen Maaseutupoliittinen julkilausuma.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen avaa Maaseutuparlamentin lauantaina 2.9. Mukana keskusteluissa ovat muun muassa KELAn pääjohtaja Elli Aaltonen, Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen, MTK ry:n puheenjohtaja Juha Marttila, Luken maaseutupolitiikan professori Hilkka Vihinen sekä kolumnisti Tuomas Enbuske. Juontajina toimivat YLEn toimittaja ja juontaja Annika Damström, Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä, konsultointitoimisto MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen sekä kirjailija Antti Heikkinen.
– Maaseutuparlamentin Gaalaillallisella palkitaan myös Valtakunnallinen Vuoden Kylä sekä Kylätoiminnan tiennäyttäjät, iloitsee kyläasiamies Merja Kaija Pohjois-Savon Kylät ry:stä, joka on vastuussa Maaseutuparlamentin paikallisista ja alueellisista järjestelyistä ja tuo tapahtumaan savolaista sielua.
Maaseutuparlamentti 2017 tehdään yhdessä
Maaseutuparlamentti tehdään yhdessä – kylistä kaupunkeihin, yhdistyksistä valtionhallintoon.
– Mukana on jo yli 40 yhteistyötahoa, jotka antavat aikaa ohjelman suunnittelulle ja toteutukselle niin, että ohjelmasta syntyy vaikuttava ja ikimuistoinen, sanoo Åström.
– Tätä on maaseudun kehittäminen ja näin syntyy myös maaseutupolitiikka – alhaalta ylös, ylhäältä alas ja horisontaalisesti, hän toteaa.
Maaseutuparlamentin päävastuutahona toimii Maaseutupolitiikan neuvosto MANE. Pääjärjestäjät yhteistyössä MANEn kanssa ovat: Maaseutuverkosto, Suomen Kylätoiminta ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry sekä Pohjois-Savon kylät ry.
Tutustu Maaseutuparlamentti 2017-ohjelmaan maaseutuparlamentti.fi -sivuilla ja seuraa tulevia ohjelmatäydennyksiä myös somessa aihetunnuksilla #maapuhuu #Maaseutuparlamentti. Niillä voit myös herättää maaseutukeskustelua – mistä sinä haluat puhua, kun puhutaan maaseudusta?
Kuva: Vesa Moilanen