Näyttelijä Antti Reini mukaan Harjuranta-dokumenttiin

Spread the love

”Yhdessä Harjurannalla 1917-2017”-hanke Valtioneuvoston kanslia on 8. syyskuuta 2016 liittänyt Harjurannan Kyläyhdistys ry:n hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Pohjois-Savon liitto on myöntänyt hankkeelle 3 500 euron aluetuen ja Varkauden kaupunki 2 000 euron tapahtuma-avustuksen.

”Yhdessä Harjurannalla 1917-2017” -hanke koostuu kolmesta osasta. Laajin niistä on Harjurannan kylää vuosina 2016-2017 kuvaava dokumentti, joka kertoo noin 600 asukkaan kylän arjesta, kaikkina neljänä vuodenaikana. Esiin nousevat eri-ikäiset kylän asukkaat sekä vuoden aikana tapahtuvat kohokohdat. Kuvaukset ovat alkaneet lokakuussa 2016 ja ne jatkuvat vuoden 2017 syksyyn. Dokumentin toteutuksessa yhteistyökumppani on Varkauden Kameraseura.

Tähän mennessä hankkeen arkistoon on kertynyt kymmeniä tunteja videomateriaalia sekä valokuvia. Harjurannan Kyläyhdistys ry luovuttaa videomateriaalit kokonaisuudessaan valtioneuvoston Suomi 100 -arkistoon sekä Varkauden Museoille. Osia materiaalista julkaistaan maksutta internetissä ja lisäksi dokumentista tehdään myynti-dvd. Harjuranta-dokumentin ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 12. joulukuuta 2017 klo 18. Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus järjestetään perinteiseen elokuvan ensi-ilta tyyliin.

Heinäveteläinen näyttelijä ja laulaja Antti Reini toimii dokumentin kertojaäänenä. Harjurannan Kyläyhdistys on tehnyt sopimuksen hänen kanssaan huhtikuun alussa. Kyläyhdistys pitää yhteistyötä Reinin kanssa merkittävänä niin Harjurannan kylälle kuin kylien tekemälle kylätoiminnalle.

Harjurannan kylä on ollut mukana kokemassa historian saatossa monia muutoksia. Kylässä edelleen aktiivisena toimivat sukutilat avaavat näkökulmia jopa satojen vuosien takaiseen Suomeen. Toinen osa hankkeesta esitteleekin Harjurannan historiaa Suomen itsenäisyyden ajalta valokuva- ja esinenäyttelyssä. Näyttely on esillä Kylätuvan salissa Harjuranta-päivänä 29. heinäkuuta 2017 ja se kootaan kylän asukkaiden yhteistyönä.

Kolmas osa hankkeesta muodostuu Harjuranta-päivän yhteydessä klo 16.00-18.00 järjestettävästä seminaarista, joka käsittelee kylän historian tapahtumarikkaita vaiheita sekä antaa mahdollisuuden yhteiselle muistelulle ja keskustelulle. Seminaarin puhujat ovat emeritusprofessori Tuomas Sopanen, agronomi Tapani Vänttinen, maatalousyrittäjä Pertti Niloni, opettaja sekä Harjurannan Kyläyhdistys ry:n kunniapuheenjohtaja Reino Kirjonen.

Harjurannan Kyläyhdistys on ottanut syksyn aikana käyttöön laajemmin sosiaalisen median palveluja, viimeisimpänä maaliskuussa avautui uusi Harjurannan kylä YouTube-tili. Hankkeen aikana osallistetaan myös nuoria ja kuvaamme yhdessä livevideota sosiaalisen median palveluihin.

Jätä kommentti