OX-installaatio esillä Kuopion taidemuseossa

Spread the love
Osa teoksesta nimeltään "Seuraava" (2015). Kuopion taidemuseossa esillä oleva kokonaisuus koostuu kaapeista, videoista, äänestä ja keraamisista laatoista (Kuva: Vesa Moilanen)
Osa teoksesta nimeltään ”Seuraava” (2015). Kuopion taidemuseossa esillä oleva kokonaisuus koostuu kaapeista, videoista, äänestä ja keraamisista laatoista (Kuva: Vesa Moilanen)

Vuoden 2016 aikana varkautelainen kuvataiteilija, keraamikko Leena Mäki-Patola on toteuttanut 16 osasta koostuvan retrospektiivisen näyttelyn OX ja JOKAPÄIVÄINEN TAIDE. Nimen ensimmäinen osa liittyy onneen, epäonneen ja sattumaan kohdistuviin pohdintoihin ja jälkimmäinen osa ajatukseen, että taiteen tulisi olla osa jokapäiväistä elämää kuten leivän.

Kuopion taidemuseon talvikauden avauksessa hänen retrospektiivisen näyttelynsä viimeinen osio OX on esillä 3.12.2016 saakka. Installaatio käsittelee onnea, epäonnea ja ennalta arvaamattomuutta. Taustalla häilyy myös teema: vapaus, veljeys ja tasa-arvo.

Uusimpia teoksia esittelevät OX-nimiset osat ovat olleet esillä taidemuseo- ja galleriatiloissa (Varkaus, Helsinki, Kuopio) ja takautuvia teoksia hän on kuluvan vuoden aikana sijoittanut julkisiin tiloihin ja yrityksiin keskelle varkautelaisten arkea (mm. Pääposti, Navitas, Varkauden sairaalan laboratorio, Varkauden kaupungintalo, Amec Foster Wheeler Energia Oy ja Stora Enso Oyj).

Leena Mäki-Patolan työskentelyn pontimet nousevat jokapäiväisistä maailman tapahtumista. OX-kokonaisuus koostuu keramiikasta, esineistä, videoista ja äänestä. Ristinolla-pelistä tuttu nolla on muuttunut ympyräksi, lempeäksi jatkuvuuden muodoksi. Läsnä on myös raa´asti poistettua, yli ruksattua. Kaikkeen liittyy mahdollisuuksien äärettömyys, joista lopulta vain yksi toteutuu.

Tekeillä osia teokseen "Kasvusto" (2016), joka on parhaillaan esillä Stora Enson tiloissa. (Kuva: Vesa Moilanen)
Tekeillä osia teokseen ”Kasvusto” (2016), joka on parhaillaan esillä Stora Enson tiloissa. (Kuva: Vesa Moilanen)

Varkaudessa ovat vielä loppuvuoden ajan esillä aikaisemmista teoksista kootut kokonaisuudet seuraavissa paikoissa: Stora Enso Oyj, Hiomo-rakennus (suljettu teollisuusalue) 30.11.2016 saakka ja seuraavissa kohteissa tämän vuoden loppuun saakka: Varkauden sairaala, laboratorio (Savontie 55), Varkauden kaupungintalo, 3 krs, (Ahlströminkatu 6), Taitotalo Navitas/Navitas 1 ja Navitas 2, (Wredenkatu 2), Amec Foster Wheeler Energia Oy/Eno-talon aula, henkilöstöravintola (suljettu teollisuusalue) ja Terveystalo (Linjurikatu 12). Kylpylähotelli Kuntorannassa (Kuntorannantie 14) veistos Kylpijä on esillä 31.1.2017 saakka.

Leena Mäki-Patola on syntymäpäiväjuhlavuotensa aikana julkaissut teoksen ”MAA ILMA VERI VESI” (Lönnberg Print & Promo, ISBN 978-952-93-6962-1) ja hänen uraansa ja teosmaailmaan voi tutustua osoitteissa: www.leenamaki-patola.fi ja http://37.187.254.159/~arsliber/taiteilija/maki-patola-leena

Jätä kommentti