Valintoja – elämä on

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuopiolainen kuvantekijä Pirjo Oksman on Taidekeskus Väinölän lokakuun taiteilijavieras Varkaudessa. Piirtäminen ja maalaaminen ovat kuuluneet hänen elämäänsä pienestä asti ja vedic art-kurssien myötä luomisen ilmiöt ovat saaneet myös nimiä , vahvistusta ja syvyyttä.

– Minulla on käytössäni vaatimaton työhuone kaupungissa ja kesäisin myös avara mökkipiha luonnon keskellä. Vedic art-opettajiani vuosien varrella ovat olleet Liisa Jormalainen, Pirkko Huttunen-Nieminen ja Maija Pitz-Koponen, kertoo Oksman, jonka mukaan kuvan tekemisen lähtökohtana hänellä on tilanne, jossa ei ole ennakkosuunnitelmaa, tavoitetta eikä aikataulua.

– Ehkä on vain aavistus aloittamisen tavasta. Se voi olla piste, viiva, jokin houkutteleva väri tai työväline. Yleensä teen useita värikerroksia, jätän niistä jotain näkyviin ja jotain peitän uudella värikerroksella ja jatkan kokeilua. Aikanaan jokin kohta alkaa puhutella ja ohjata työn etenemistä. Tulee vaiheita, jolloin huomaan yllättäen ilmaantuneita piilokuvia, jotka herättävät ajatuksia ja tunteita, hän jatkaa.

Pirjo Oksman sanoo, että hän saattaa sanoittaa näkemäänsä tai käydä sanatonta vuoropuhelua työn kanssa.

– Joskus nuo piilokuvat jäävät näkyviin muistuttajiksi. Joskus ne menettävät merkityksensä pian ilmaantumisensa jälkeen ja päästän niistä irti peittämällä tai muuttamalla ne. Prosessi saattaa välillä pysähtyä ja alkaa taas myöhemmin uudelleen. Jätän työn odottamaan, että aloitan uuden siihen rinnalle tai sitten jatkan jotain muuta odottavaa työtä – intuition mukaan vaikkapa ylösalaisin kääntämällä.

– Kun työ alkaa valmistua, tekemisen tarve hiljenee, katseleminen ja ihmetteleminen lisääntyvät. Viimeistelyvaiheessa saatan rajata työtä tiiviimmäksi kokoa muuttamalla, työstää varovasti pieniä yksityiskohtia ja vain olla mukana työn hengessä. Ehkä muistan, mitä pinnan alle on prosessissa kätkeytynyt – siellä ne ovat ja minulla on ollut mahdollisuus muuttaa kuva uudeksi, sanoo Oksman, jonka mukaan parasta on ilon- ja tyytyväisyydentunne – joskus vain hämmästys ja kysymykset.

– Sanallisia yhtymäkohtia tai selityksiä kuvilleni olen myöhemmin löytänyt mm. keskusteluista, elämäntapahtumista tai kirjoista kuten esimerkiksi Paolo Coelho:

”Kun ihminen päättää jotakin,
hän syöksyy voimakkaaseen virtaan
ja virta kuljettaa hänet paikkoihin,
joista hän ei edes uneksinut päätöstä tehdessään”

– Tämä kuvaa myös taidetta, maalausprosessiani ja ylipäätään elämänvalintoja. Siihen liittyy myös näyttelynimi ”Valintoja – elämä on”.

Kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti