Vekara-Varkaus-viikko on kesän huipputapahtuma

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

(Kuvat: Vesa Moilanen.)

Koko viikoksi tekemistä, kokemista ja näkemistä – lapsille, perheille, mummeille, ukeille, kaikille – ajalla 13.-19.6. Eli Vekara-Varkaus-festivaaliviikko tulee jälleen – nyt 22. kerran. Festivaaliviikon ohjelmaa esiteltiin medialle kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Viikon tapahtumiin ja tilaisuuksiin odotetaan jopa 25.000 kävijää.

Kesän alun siis kruunaa lasten oma festivaaliviikko, jonka ruokateema täydentää monipuolista ohjelmatarjontaa. Jälleen kerran paikalliset tahot ovat kokoontuneet yhteisen asian ääreen ja tarjoavat lapsiperheille ainutlaatuisen ohjelmapaketin. Esitykset, tapahtumat ja kilpailut yhdessä laajan työpajasisällön kanssa ovat jälleen kerran osoitus Vekara-Varkauden monipuolisuudesta ja vaikuttavuudesta valtakunnallisena tapahtumana.

Festivaaliviikko yhdistää perheet, sukulaiset ja ystävät kohtaamaan ja kokemaan yhdessä. Uuden oppiminen ja taitojen karttuminen – unohtamatta koettuja elämyksiä – kantavat pitkään tapahtuman jälkeenkin. Lukuisat yksittäiset taitajat, yhdistykset, yritykset ja kaupungin yksiköt pääsevät tuomaan esiin omaa erikoisosaamistaan suurelle yleisölle lämminhenkisessä konseptissa.

Nyhtökauraa ja katuruokaa

Vuoden 2016 Vekarakummi on Pipsa Hurmerinta. Hän tuo Gold and Greenin hittituotteen nyhtökauran herkkuhampurilaispajaansa, jossa lapset paistavat siitä pihvejä. Torstain 16.6. Kesäkatuillan katuruokatapahtuma sijoittuu Hertunkujalle, jossa tarjolla on makeaa ja suolaista moneen makuun.

Mennään bussilla ja ollaan vesillä

Festivaaliviikon bussiretken uutuuskohde on Tololan lammastila Joroisten Kaitaisissa, jossa lukuisat tilan eri eläimet viettävät rauhallista kesäpäivää. Tilan emännän johdolla, Rampe-koiran seuratessa vanavedessä, patikoidaan lampaiden syömän koivikon halki ihastelemaan 200 keväällä syntynyttä uuhta.

Kiehtovan tähtitieteen ystäville on tarjolla Pienoisplanetaarionäytökset ja bussiretki Härkämäen observatorioon.

Niille, jotka haluavat lipua äänettömän sähköalus Lady of the Lake:n kyydissä pitkin veden pintaa, on tarjolla risteily kipparina merirosvo Jack Warpunen tai itse Joulupukki. Jos kiinnostaa kokeilla miten kirkkoveneellä soudetaan, niin vekaraviikon sunnuntaina Niemen soutajat ja Kaleeriseura Enson melaveikot tarjoavat siihen mahdollisuuden. Lähtölaiturit sijaitsevat Hertunrannassa.

Vekarat katukuvassa

Hertunrannan haalistuneet katumaalaukset saavat uudet värit pintaan. Lapset saavat käyttää mielikuvitustaan, kun valkeille ruokalautasille kaivataan mitä erikoisempia annoksia. Parhaaksi äänestetty annos toteutetaan oikeana ruoka-annoksena.

”Teet sä taidetta”-työpajassa lapset valmistavat Savon Painon verkkoaitaan ”Vesi”-aiheisen ympäristötaideteoksen. Samalla viimeistellään taideprojektin koko kesän ajan esillä oleva teos.

Ne, jotka eivät viime kesänä ennättäneet mukaan Kesäkatuillan Vekarakulkueeseen, saavat nyt uuden tilaisuuden. Kulkuetyöpajoissa tehdään rekvisiittaa, josta muodostetaan keittiöväen kulkue. Kulkuetta vetää Soisalo-opiston sambarytmiryhmä, mukana myös ”Teatterin taikaa”-näyttelijät, keppihevosharrastajia sekä Soisalo-tanssikoulun tanssiryhmät.

Karkkia ja vähän kepposiakin

”Karkkitehtuuria”-työpaja hassuttelee makealla, kun värikkäistä lakuista ja hammastikuista tehdään erilaisia geometrisiä rakennelmia kirjaston näyttelytilan työpajoissa. Vekara-Varkauden näyttelynä on kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen ”Sweetie ja muita herkkuja”-näyttely, joka täydentää ”Karkkitehtuuria”-teemaa. Hänen karkkipapereista tehdyt teokset ovat esillä kesäkuussa kirjaston näyttelytilassa.

Marsipaanipajassa muotoilumateriaalina on marsipaani, jota ei syödä vaan käytetään muotoilumassana. Työpaja soveltuu hyvin erityislapsille. Vekaraviikon muffinssipajoissa syödään nauravia muffinsseja ja huovutetaan koristemuffinsseja.

Ravintoa, kulttuuria, vauhtia…

Vekara-Varkauden tähtivierailu on ”Mariel”-tanssiteos, joka on nähdään ma 13.6. Warkaus-salin näyttämöllä. Mariel on vahvojen nykytaiteen ammattilaisten tekemä teos ja Lastenkulttuurikeskusten / Taikalampun vuoden 2014 tilaustyö.

Seikkailujen saareen avautuu koko viikoksi Ravintola Vilske, jossa lapset pääsevät auttamaan ravintolamaailman väkeä. Samalla pääsee maistelemaan Järvikylän yrttejä ja salaatteja.

Kalevalaiset Vekarapidot tarjoavat kolmen ruokalajin aterian kalevalaiseen tarinaan sijoitettuna. Lauantaina Warkaus-salin aularavintolaan luotujen pitojen dramaturgiasta vastaa Iiris Salmela työryhmineen.

Valtakunnallinen ”Lasten LukuVarkaus”-kirjallisuuspalkinto julkistetaan vekaraviikon keskiviikkona. Samana iltana ohjelmassa on upea Lasten ja nuorten laulukilpailu, jonka kovasta tasosta ja suosiosta kertoo se, että 10-16-vuotiaiden sarjan kilpailijat valittiin ennakkonauhojen perusteella.

Varkaus Racing Team järjestää mahdollisuuden kokeilla Speedway-moottoripyöräajelua Huruslahden moottoriurheilukeskuksessa.

Vekara-Varkauden uudet kotisivut esittelevät helppotajuisesti festivaalin ohjelman. Lukuisat yhteistyökumppaneiden suosikkipajat jatkavat tämänkin vuoden ohjelmassa. Lisänä aiempien vuosien ohjelmiin Hertunrannan onkikoulussa näytetään miten kalaa käsitellään ruoaksi ja Vaaputtajien majan vetouistelukoulussa puolestaan Könönpellon Martat valmistavat rantakalaa syötäväksi ke 15.6. Uusia yhteistyökumppaneita ovat mm. Käsityöliike Lankaset, Elokuvateatteri Maxim, Ravintola Sodexo, Joroisten 4H ja Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoja www.vekara-varkaus.fi

Jätä kommentti