Teollisuuden juhlavuosi siivitti Varkauden museot huimaan kävijämäärään

Spread the love
Kuva: Vesa Moilanen
Kuva: Vesa Moilanen

Varkauden museoiden kävijämäärä lähes tuplaantui vuonna 2015. Kaiken kaikkiaan museoissa ja museoiden näyttelyissä vieraili 16 642 henkilöä. Tämä on yli 6000 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna. Kävijämäärä on merkki onnistuneista työstä, mutta myös kasvavasta kiinnostuksesta yhteisen kulttuuriperinnön ja museoiden työtä kohtaan.

Suurin tekijä kävijämäärien kasvuun oli Varkauden museoiden teollisuuden juhlavuoden kunniaksi adoptoima Peltola. Peltola on Varkauden tehtaiden työväen asuinrakennus, joka valjastettiin paikan adoptointi –menetelmällä teollisuuden juhlavuoden tapahtuma- ja näyttelykeskukseksi. Peltolassa vieraili kaiken kaikkiaan yli viisituhatta henkilöä sen toimintakauden aikana (20.4. – 30.9.2015). Peltolan saama huomio ja siitä saatu palaute kertoo varkautelaisten kasvavasta tarpeesta saada osallistua ja toimia, sekä käyttää arvokasta vanha Varkaus –aluetta. Palaute kertoo myös tarpeesta kulttuuripalveluihin ja kulttuurin kuluttamisen paikkoihin.

Myös teollisuuden juhlavuoden muut näyttelyt, Teollisuuden tekijät – Kymmenen tarinaa tehtailta, sekä ravintola Kaks Ruusun tiloissa esillä ollut varkaus – aalto –näyttely kiinnostivat yleisöä. Taidenäyttelyistä suosituin ja varkautelaisia liikuttanut näyttely oli paikallisen Toini ”Hortensia” Markkasen elämäntyöstä kertonut näyttely.

Myös Taipaleen kanavamuseon kävijämäärä nousi yli tuhannelle kävijällä edellisvuodesta. Taipaleen kanavanmuseon maksuttomuus sekä aktiivinen tapahtumatoiminta ovat mahdollistaneet kävijämäärien nousun viime vuosien aikana.

Koska Varkauden museot haluaa kehittää toimintaansa yleisön toivomaan suuntaan, perustettiin vuoden 2015 lopulla -sillaksi yleisön ja museoiden välille- Varkauden Museonystävät ry, jonka kautta yleisön näkökulmia sekä asiantuntemusta voidaan aktiivisesti tuoda mukaan museotyöhön.

Verkkopalvelut löytäneet asiakaskuntansa

Varkauden museoiden verkkopalveluiden, joista suurimpina Piipun juurella –kokoelmatietokanta sekä saranat.fi –portaali ovat löytäneet hyvin asiakaskuntansa. Vuosi 2015 oli Piipun juurella –tietokannan ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Vuoden aikana kokonaisvierailujen määrä oli 16 118 istuntoa, yksittäisten käyttäjien määrän ollessa yli 10 000. Varkauden museoiden, Forssan museon ja Valkeakosken museoiden yhteinen tietokanta avattiin syksyllä 2014 ja sen tämän hetkinen aineistomäärä on yli 53 000.

Saranat.fi –portaalin kokonaisvierailumäärä oli 2608. Huomionarvoista on se, että kukin käyttäjä viipyi sivuilla keskimääräisesti yli 1,5 tuntia. Sisällön kiinnostavuus ja merkittävyys on siis ollut käyttäjien mielestä kohdallaan.

Jätä kommentti