”Pelastetaan äiti” on nyt kaikkien saatavilla

Kuva: Sari Kaurola
Kuva: Sari Kaurola

”Pelastetaan äiti” on suloisen visuaalinen satuseikkailu. Se on kertomus pienestä tytöstä, joka pelastaa äitinsä Sinisen kynsistä. Koko kansan ensiaamu on Varkauden Teatterissa lauantaina 9.1. klo 10.

Tytön äiti maalaa. Äiti on niin Sinisen lumoissa, ettei näe eikä kuule mitään. Ei edes silloin kun Tyttö huutaa: äiti tuu kattomaan! Ja voi ei. Äiti jää Siniseen tauluun vangiksi!

Onneksi Tyttö on rohkea ja lähtee etsimään keinoa jolla pelastetaan äiti. Seikkailu on hassu ja vain ihan vähän jännittävä ja Tyttö tapaa matkallaan monta uutta tuttavuutta. Lopulta, yleisönkin avustuksella, äiti saadaan pelastettua Sinisen lumoista.

– Voi Äiti! Me pelastettiin sut!

– Voi Kulta! Kiitos!

Näytelmässä on monta mielikuvitusrikasta hahmoa: äiti, tyttö, sammakko, kameli, merirosvo ja niin edelleen, mutta esiintyjiä vain yksi.

Esityksessä kenkä saattaa muuttua sammakoksi ja liina mereksi – aivan kuin lasten leikeissä konsanaan!

Lapsikatsoja voi seurata tarinaa seikkailuleikkinä, aikuinen näkee ehkä toisenkin tason; kysymyksen vanhemmuudesta, läsnäolosta, pysähtymisestä lapsen hetkeen.

Entä ne lapset, jotka eivät ole päiväkodissa?

”Pelastetaan äiti” tehtiin yhden naisen kiertäväksi teatteriesitykseksi, jossa näyttelijä puvustuksineen, tarpeistoineen sekä lavasteineen meni ja rakensi teatterin paikan päälle. Näyttelijä Eeva Aitta tavoitti syksyn aikana suurimman osan Varkauden ja ympäristön päiväkodeista.

Näytelmä sai runsaasti ylistävää palautetta ja se päätettiin ottaa kevään 2016 ajaksi osaksi Varkauden Teatterissa esitettävää ohjelmistoa. Esityksiä on yhteensä kahdeksan, joista osa on lauantaisin klo 10, osa keskiviikkoaamuisin klo 10 ja yksi torstai-iltana klo 18. Näytelmän vuorovaikutuksellisuuden vuoksi esitykset on sijoitettu teatteritalon viihtyisään aulaan.

”Pelastetaan äiti” avasi Varkauden Teatterin syksyn tuomalla uusia tuulia Varkauden kaupunkiin. Pieni sitkeä teatteri löysi yhteisproduktion kautta keinon viedä teatteria asiakkaiden luokse – ulos talosta. Näytelmä on Varkauden Teatterin ja Kajaanin kaupunginteatterin ensimmäinen yhteisproduktio.

Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Markku Hoikkala ja Otso Kautto, ohjaus on kari Suhosen ja näyttämöllä on Eeva Aitta.

Esitys on suunnattu 3 – 8 -vuotiaille ja esityksen kesto n. 30 minuuttia.

Näytelmässä kuultava musiikki sekä äänimaailma on Kari Suhosen käsialaa. Lavastus on työryhmän ja Markku Hernetkosken yhteistyötä. Samoin puvut ovat Taina Peltomäen ja työryhmän. Tarpeiston, julisteen ja käsiohjelman on tehnyt Soile Savela ja julistekuvan on maalannut Markku Hernetkoski. Valokuvat ovat Sari Kaurolan ja Kari Suhosen. Oikeudet omistaa Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry.

Jätä kommentti