Ehkäisevä päihdetyön vapaaehtoistoiminta – paikallista työtä arjen eteen

Spread the love

Viikonlopun aikana 13.-14.11. Kylpylähotelli Kuntorannassa Varkaudessa on käynnissä ehkäisevän päihdetyön ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteinen aluefoorumi, johon Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aluejärjestöt kokoontuvat. Tapahtumassa käsitellään vapaaehtoistyön ohella suomalaisen alkoholikulttuurin muuttamista ja pohditaan keinoja, joilla jokainen meistä voi olla vaikuttamassa hyvän juomiskulttuurin vahvistumiseen.

Toisesta välittäminen ei ole rahalla korvattavaa työtä. Mutta usein se on toimintaa, johon lähes jokainen pystyy. Jonkinlaista vapaaehtoistyötä tekee puolet suomalaista. Se voi olla urheiluseurassa tehtyä toimintaa, konkreettista naapurin auttamiseksi tehtyä työtä tai yksinkertaista toisen ihmisen auttamista.

EHYT ry toimii koko maassa ja tekee työtä kaikenikäisten suomalaisten parissa. Vapaaehtoisten tekemällä työllä on suuri rooli myös EHYT:n toiminnassa. Vapaaehtoistyön lähtökohtana on se, että jokainen voi osallistua toimintaan, eikä työhön tarvita erityisiä taitoja.

– Kaikki vapaaehtoistoiminta lähtee halusta osallistua muiden auttamiseen ja yhteisen hyvän tekemiseen. Erilaisen tekemisen vaihtoehtoja on monia. Erilaisissa kohtaamispaikoissa pääsee osallistumaan ihmisten arkisiin asioihin, kuten auttamaan lomakkeiden täyttämisessä ja päivittäisessä asioinnissa. Pulaa on myös aikuisista, jotka voivat opastaa tietokoneen ja internetin käytössä sekä tukemaan uusien asioiden opettelussa. Yllättävän suuri tarve on ihmisistä, jotka kyselisivät välillä kuulumisia ja olisivat kavereina rinnalla, toteaa Tuula Sundman, EHYT ry:n aluetyön päällikkö.

Järjestöjen työstä valtaosa tehdään vapaaehtoisvoimin

Sundman alleviivaa motivaation merkitystä vapaaehtoistyössä. Sen sijaan, että täytyisi osata asioita etukäteen, on tärkeintä haluta olla mukana. EHYT ry tarjoaa jokaiselle vapaaehtoiseksi ilmoittautuvalle peruskoulutuksen sekä tukea vapaaehtoisena toimimiseen. Mikäli vapaaehtoinen on erityisen kiinnostunut tietystä aiheesta, kuten tupakoinnin lopettamisen tukiryhmistä, nuorten digipelaamisesta tai vaikkapa vaikuttamistoiminnasta, pääsee hän perehtymään aiheeseen osana EHYT ry:n vapaaehtoistyötä.

– Me haluamme ihmiset toimimaan, yhdessä meidän, ammattilaisten kanssa. Jokainen meistä voi olla avuntarvitsija, mutta yhtälailla jokainen voi olla avunantaja.

– Tilastojen mukaan jopa puolet suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä. Ehkäisevä päihdetyö on loistava kenttä tämän työn tekemiseen, ja haluamme avata uusia mahdollisuuksia osallistua yhteiseen hyvään. EHYT ry:n yli 100 jäsenjärjestöstä suuri osa on paikallisesti, vapaaehtoisvoimin toimivia yhdistyksiä ja näiden toimintaan pääsee mukaan eri puolilla Suomea. Osallistuminen on helppoa ja vaihtoehtoja olla mukana on monia, Sundman toteaa.

Jätä kommentti