Vladimir Vysotski – Totuus ja Valhe -vierailu teatterilla

Spread the love
Vysotskin musiikkia kuullaan Varkauden Teatterissa näiden muusikoiden toimesta. (Kuva: Ia Samoil)
Vysotskin musiikkia kuullaan Varkauden Teatterissa näiden muusikoiden toimesta. (Kuva: Ia Samoil)

Varkauden Teatterissa tapahtuu taas extraa, kun torstaina 12.11. iltaseitsemältä vietetään iltaa Kajaanista tulevan laatuvierailun merkeissä Vladimir Visotskin hengessä. Yllätyslisänä katsojat pääsevät sukeltamaan syvemmälle tuon tulisieluisen taiteilijan sielun sopukoihin.  Paikalle saapuu varkautelaislähtöinen, sittemmin joensuulaistunut Antti Torvinen.

Hän on julkaissut tänä vuonna kaksi kirjaa Vysotskista. Toisen kirjan on koonnut Visotskin runoista Katja Harinen ja kuvat ovat Vesa Hariselta. Kyseisessä runokirjassa tekstit ovat suomeksi ja venäjäksi.

Varkautelaislähtöinen Antti Torvinen (kuvassa oik.) on vastikään julkaissut kaksi kirjaa Vladimir Vysotkista, jonka musiikkia on tulkitsemassa illan bändissä mukana teatterinjohtaja Kari Suhonen. (Kuva: Vesa Moilanen)
Varkautelaislähtöinen Antti Torvinen (kuvassa oik.) on vastikään julkaissut kaksi kirjaa Vladimir Vysotkista, jonka musiikkia on tulkitsemassa illan bändissä mukana teatterinjohtaja Kari Suhonen. (Kuva: Vesa Moilanen)

Suomalaiset tuntevat Vladimir Vysotskin lähinnä Ystävän laulusta vaikka tämä neuvostoliittolainen näyttelijä-laulaja teki elämänsä aikana yli 600 laulua. Varkauden Teatterin teatterinjohtaja Kari Suhonen kumppaneineen on poiminut 18 laulua Vysotskin monipuolisesta tuotannosta. Laulujen teemat ja tunnelmat liikkuvat haikean lyyrisistä balladeista rajuihin, autoritääristä järjestelmää kritisoiviin taistelulauluihin, ollen aina pienen ihmisen puolella.

Näyttämöllä nähdään Suhosen lisäksi neljä huippumuusikkoa, jotka tulevat musiikin eri aloilta: Minna Tuhkala – viulu ja laulu, Kari Räty – basso, Tatu Mannberg – kitarat ja Pentti Tolvanen – lyömäsoittimet. Miksauksesta vastaa Kalle Pakalén.

Työryhmä on sovittanut kaikki Totuus ja valhe-esityksen laulut uudelleen eri musiikinlajeja raikkaasti yhdistellen. Kaksi laulua kuullaan nyt ensimmäisen kerran suomennettuna, muut ovat Arto Rintamäen ja Turkka Malin käännöksiä. ”Ystävän laulu” kuullaan harvemmin esitettynä Rintamäen suomennoksena.

Esitys on kiertänyt laajasti Suomessa vuodesta 2011 ja vieraili Petroskoin Kansallisessa Teatterissa 2012.

Vladimir Vysotski eli lyhyen ja kiihkeän elämän. Hän näytteli teatterissa ja elokuvissa ja teki jatkuvasti uusia lauluja, jotka sanoitti ja sävelsi itse. Kriittisten laulujensa vuoksi hän ei koskaan saanut kotimaassaan virallista asemaa, mutta miljoonat neuvostoliittolaiset kuuntelivat hänen laulujaan kädestä käteen leviäviltä kaseteilta. Vysotski myös esiintyi ahkerasti työpaikoilla, yliopistoissa ja underground-klubeilla ympäri Neuvostoliittoa. Hän kuoli sydämenpysähdykseen vuonna 1980 vain 42-vuotiaana.

Jätä kommentti