Sugar – Piukat paikat valloittaa nyt Varkauden Teatterin

sugarEräs maailman hauskimmista musikaaleista on ensi-illassaan Varkauden Teatterissa 24.10.2015

Musiikki soi, salakapakoissa kierretään kieltolakia ja naisten sukkien saumat ovat juuri oikeissa paikoissa. Sitä on svengaava Chicago ja iloisen 1920-luvun loppupuoli. Pennittömät muusikot Joe ja Jerry sattuvat vahingossa mafiosojen tekemän verilöylyn silminnäkijöiksi. Hengissä säilyäkseen kaksikolle tulee kiire paeta kaupungista. Miehet keksivät tälläytyä naisten hepeniin ja värväytyvät soittajiksi Floridaan matkaavaan naisorkesteriin.

Soittohommat Josephineksi ja Daphneksi muuntuneilla miehillä sujuvat hienosti. Yksityiselämä on sitten muuta toista. Joe rakastuu orkesterin hemaisevaan laulusolistiin Sugariin ja Jerry saa ihailijakseen iäkkään ja sitkeän miljonääriherran. Kaiken lisäksi gangsterit saapuvat samaan hotelliin osallistuakseen ”Italialaisen oopperan ystävät”-konferenssiin.

Nuori ohjaaja vakuutti ammattitaidollaan

Moni on kysynyt, että mistä Veera Airas löytyi?

-Vuonna 2013 luin Savon Sanomista haastattelun, jossa Kari Suhonen juuri valittuna teatterinjohtajana kertoi etsivänsä Varkauteen ohjaajaa musiikkiteatteriproduktiolle. Minä otin yhteyttä ja lähetin CV:n sekä yhteystietoni, kertoo Veera ja jatkaa:

-Kari otti yhteyttä ja kävi kesällä 2014 katsomassa ohjaamani Viulunsoittaja katolla -esityksen Pielavedellä. Hän vakuuttui ammattitaidostani ja päätti palkata minut.

Veera kertoo, että odotusaika tuntui pitkältä jo siksikin, että hän oli henkisesti jo kerran ennättänyt vaihtaa teatterista elokuvapuolelle – kunnes keväällä 2013 sai puhelun Viulunsoittaja katolla-ohjausprojektista. Tuolloin, nuoresta iästään huolimatta hän oli jo viisi vuotta keskittynyt elokuvataiteeseen Suomessa.

Sugar on yksi ohjaajan lempielokuvista

sugar2-Onneksi en ole katsonut Piukkoja paikkoja vuosiin, tuumii Veera Airas.

-Miksi sanon onneksi? Koska haluan ohjaustyössä aloittaa aina mahdollisimman puhtaalta pöydältä. Minulla se pöytä on tyhjä lava, johon alan kehräämään näytelmää.

Veera sanoo, että hän haluaa aina löytää ja keksiä uutta. Tässä tapauksessa hän haluaa kunnioittaa myös alkuperäistä elokuvafiilistä, koska se on rakas. Kuin kohtalonoikusta hän ei ole koskaan onnistunut näkemään yhtään Piukat paikat -näyttämöversiota.

-Elokuvahan on itse asiassa komedia, ei niinkään musikaali, vaikka siinä musiikillisia elementtejä onkin. Lupaan teille katsojille riemastuttavia näyttämöllisiä hetkiä sekä upeita musiikki- ja tanssinumeroita, sanoo ohjaaja Veera Airas iloisesti.

Veera Airas opiskeli teatterialaa Englannissa ja Skotlannissa: Dudley Collegessa Community Theatre -linjalla (näytteleminen, lavastus, valaistus, tuottaminen, ohjaus), Wolverhamptonin yliopistossa ja Edinburghin Queen Margaret yliopistossa ohjausta ja dramaturgiaa valmistuen Edinburghista dramaturgiksi (BA (hons) Drama and Theatre Arts, in literary management). Hän on laajentanut opintojaan elokuvaan Voionmaan opiston elokuva- ja tv-linjalla sekä Palmenian dokumenttikäsikirjoituskoulutuksessa.

Veera Airas on monipuolinen taiteilija, ohjaamisen ja dramaturgisten töiden lisäksi hän on toiminut mm. lavastajana, elokuvaohjaajana, kuvaajana, leikkaajana, kouluttajana ja kriitikkona sekä Isossa-Britanniassa että Suomessa, viime vuosina erityisesti Pohjois-Savossa ja Helsingissä

Sugar – Piukat paikat on Veera Airaksen ensimmäinen ohjaus Varkauden Teatterille.

Yhteistyö ja aikataulutus ovat onnistuneen musikaalin taikasanat

Sugar – Puikat paikat –musikaalissa kapellimestari Sami Ruutiaisen työ nousee merkittävään asemaan, sillä hän on harjoittanut myös laulut. Varkauden Teatterin Sugarissa tarinaa ja musiikkia tukevat koreografiat on luonut kuopiolainen koreografi Elina Turpeinen. Näytelmän on puvustanut Taina Peltomäki ja lavastanut Sami Härkönen. Kampaukset ja maskeeraukset on suunnitellut Pirjo Leino ja tarpeisto on Mirja Ryytyn. Valot on tehnyt Marko Etelärinne ja tehosteet Jussi Heiskanen.

Musikaali perustuu vuonna 1959 julkaistuun Marilyn Monroen tähdittämään Billy Wilderin ja I.A.L. Diamondin elokuvaan Some Like It Hot. Käsikirjoitus ja musiikki Peter Stone, Bob Merrill ja Jule Styne. Sugar-musikaali sai ensi-iltansa Broadwaylla 9. huhtikuuta 1972 ja sitä esitettiin kaiken kaikkiaan 505 näytöksen verran. Suomennos on Mikko Koivusalon.

Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 20 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Suomen kantaesitys Helsingin Kaupunginteatterissa 13.10.1994.

Jätä kommentti