Teatteri toi esityksensä asiakkaiden luokse

Spread the love
Näyttelijä Eeva Aitta on "Pelastetaan äiti"-näytelmän kaikissa rooleissa, tässä äidin roolissa. (Kuva: Varkauden Teatteri.)
Näyttelijä Eeva Aitta on ”Pelastetaan äiti”-näytelmän kaikissa rooleissa, tässä äidin roolissa. (Kuva: Varkauden Teatteri.)

Teatteri tuli päiväkotiin ja kiertää kaikki varkautelaiset päiväkodit syykuun aikana. Eli Varkauden Teatteri avasi syksyn näytäntökautensa tuomalla uusia tuulia Varkauteen ja ”Pelastetaan äiti”-lastenteatteriesitys sai ”ensiaamunsa” Taulumäen päiväkodissa – yleisönään 3-5-vuotiaat päiväkodin lapset ja esikoululaiset.

Varkauden Teatteri – pieni ja sitkeä teatteri, on yhteisproduktion kautta löytänyt keinon viedä teatteria ulos teatteritalosta – asiakkaiden luokse. Näytelmä on Varkauden Teatterin ja Kajaanin kaupunginteatterin ensimmäinen yhteisproduktio, joka kiertää myös keskisavolaisissa päiväkodeissa, esityksiä on Varkaudessa teatteritalossa, Kajaanin kaupunginteatterissa ja kiertueella myös Kainuun alueella.

”Pelastetaan äiti” on yhden naisen kiertävä lastenteatteriesitys, jossa näyttelijä puvustuksineen, tarpeistoineen sekä lavasteineen tulee ja rakentaa teatterin kulloisellekin esityspaikalle. Hahmoja on esityksessä useita – äiti, tyttö, sammakko, kameli, merirosvo ja niin edelleen, mutta esiintyjiä vain yksi – näyttämöllä on Eeva Aitta. Lapsikatsoja voi seurata tarinaa seikkailumielessä. Aikuinen näkee ehkä toisenkin tason – kysymyksen vanhemmuudesta, läsnäolosta ja pysähtymisestä lapsen hetkeen.

Näytelmään kuuluu myös yleisötyöosuus. Näyttelijä Eeva Aitta lähettää päiväkodeille ennakkotehtäviä, jotka tulevat osaksi esitystä.

Esityksen jälkeen pidetään työpaja, jossa käsitellään esityksen nostattamia ajatuksia ja tutustutaan lasten tekemiin maalauksiin – ihastellaan maailman värejä.

– Odotan innolla näitä kohtaamisia. Paljon olen kiertänyt Kainuun päiväkoteja vuosien varrella ja nyt on hauskaa tutustua enemmän myös savolaislapsiin, sanoo Aitta ja jatkaa, että aina on jännittävää tehdä lastenesityksiä.

– Kaikki asiat syttyvät eri tavalla. On tärkeää saada lapsiin elävä kontakti koko esityksen ajan. Tuntuu tosi kivalle, kun lapset ovat oikeasti osallistuneet esitykseen tekemällä maalauksia. He saavat tunteen, että ovat osa esityksiä, hän sanoi ”ensiaamun” jälkeen Taulumäen päiväkodin esitysareenalla. Eeva Aitta kertoi myöhemmin kiertävänsä produktiolla Kainuussa ja uskoo sen elävän jopa useamman vuoden ajan – riippuen kysynnästä.

Ainakin ”ensiaamun” yleisöllä oli hauskaa ja lasten mielestä esityksessä ei ollut pelottavia kohtia. Myös allekirjoittaneella, ukki-ikäisellä, oli todella kivaa seurata esitystä ja kohdeyleisöä. Varkauden Teatterin ensiaskel talonsa ulkopuolelle onnistui mainiosti.

”Pelastetaan äiti”-näytelmän ovat käsikirjoittaneet Markku Hoikkala ja Otso Kautto, näytelmän on ohjannut Kari Suhonen, jolta on myös näytelmässä kuultava musiikki ja äänimaailma. Lavastus on työryhmän ja Markku Hernetkosken yhteistyötä, samoin puvut ovat Taina Peltomäen ja työryhmän yhteistyötä.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti