Teollisuuden juhlavuosi pursuaa matkailutuotteita

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Varkauden rikkaasta kulttuurihistoriaperinnöstä pääsee nauttimaan kesän ja syksyn aikana paikallisen teollisuuden 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi matkailullisten tuotteiden välityksellä. ”Ruukin Ruusan kesäkierros”, omatoimiretki ”Ruukin raitilla” ja syksyllä ”Ruukin patruunan jalanjäljissä”.

Lisäksi yksittäisiä ohjelmapalveluja on runsain määrin. On näyttelyjä – ”Kerroksien kaupunki ja Teollisuuden tekijät Varkauden museolla, ”varkaus – aalto” eli Alvar Aallon suunnitelmat Varkaudessa Ravintola Kaks Ruusussa, ”Via Canalia” ja ”Varkauden Panssarikeskus” Taipaleen Kanavamuseolla, ”Iloa Itä-Suomeen – Naivistit Varkaudessa” Taidekeskus Väinölässä.

Vanhaan Varkauteen ja arkkitehtuuriin voi tutustua ”Vanha Varkaus”-kävelykierroksella, ”Severin Nostalgiaristeilyt” Lady of the Lake-sähköaluksella tuottavat haitarimusiikkia ja tarinoita Varkauden historiasta, Vekara-Varkaus-festivaaliviikon aikana Seikkailujen Saarella on ”Veikeä Verstas” ja Savonia amk:lla Teollisuuden Ihmemaa-tiedepaja.

Wredestä Römmiin-historiakierrokset ovat Varkauden Oppaat ry:n iso ponnistus ja taidonnäyte. ”Täyttä höyryä maailmalle” on kävelykierros Pirtinniemellä, oppaana opettajatar Selma Samuelsson. ”Rankan” raitilla Lehtoniemessä-pyöräretkellä oppaana insnyörskän pyykkäri Alma ja ”Wredestä Römmiin”-kävelykierroksen oppaana Päiviönsaarella oppaana on Ruukinpatruunan piika Tilta. Teatteriryhmä Nimettömien Tuntematon sotilas-kesäteatteriesitys Taipaleen kanava-alueella omalta osaltaan muistuttaa, että sota-aikaan varkautelaiset elivät vaikeita aikoja.

Paikalliseen ohjelmapalvelutarjontaan ja liittyen teolliseen historiaan kuuluu kalakukko-katujunan historia-ajelut – kyseessä ”Maalaistytön työnhakumatka tehtaalle”. Hyppäsin katujunan kyytiin, mutta sitä ennen puheenvuoro kuvakavalkadin ensimmäisessä kuvassa olevalle opettajatar Selma Samulessonille.

– Olin Varkaudessa juuri sinä aikana, kun teollisuus tänne suuressa mittakaavassa rakennettiin – tehtaan koulun opettajana 1907-1920. Jouduin kansalaissodan jälkeen täältä pois, koska olin aika paljon työväenriennoissa mukana.

– Minua kovasti huolestutti kansalaissodan jälkeen lasten, nuorten ja perheiden kohtalo. Minun sivistyspiireissäni kävivät muun muassa Patruunan piika – työväestö oli erittäin valveutunutta ja opinhaluista, opettajatar Samuelsson kertoi.

Kalakukko-katujunan historia-ajelu kestää kolmen vartin verran ja historiahahmot opastavat kierroksen aikana niitä alueita, joilla itse aikoinaan liikkuivat. Kannattaa hypätä kyytiin kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita herrasväen elämästä ja miten ”tavalliset immeiset” asuivat.

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti