Turvallisin Päivä-tapahtuma markkinoi seutukuntaa

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jo perinteeksi muodostunut Vuoden Turvallisin Päivä-tapahtuma pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Neste Warkaudenportin piha-alueella. Yhteistyökumppaneiden määrä on jatkuvasti kasvanut ja tapahtuma on huomioitu myös valtakunnantasolla. Yhteistyö tuottaa tulosta ja joukkue pelaa yhteen maaliin.

Tapahtumassa oli mukana kodin ja liikenteen turvallisuustoimijoita – mm. poliisi, palo- ja pelastuslaitos, Autoliitto sekä Liikenneturva. Punaisen Ristin Varkauden osasto oli mukana esittelemässä toimintaansa ja kertomassa kodin turvallisuudesta sekä opastamassa ensiaputaitoihin. Ja kodin turvallisuusasioihin liittyvät myös nuohouspalvelut.

Alun alkaen, tuolloin varaosaliike- ja huoltamoyrittäjänä toiminut Mika Gustafsson alkoi järjestää yrityksensä toimintojen puitteissa tapahtumaa – Gustafssonin kertoman mukaan viitisentoista vuotta sitten. Nykyisessä muodossaan Vuoden Turvallisin Päivä-tapahtuma toteutettiin kuudetta kertaa – vahvana toimijana järjestelyissä Autoliiton Varkauden osasto.

– Uusi yhteistyökumppani, Neste Warkaudenportti on tapahtumalle hieno juttu, sillä tilat ovat erinomaiset. Vuoden Turvallisin Päivä-tapahtuma toukokuun ensimmäisenä ehjänä viikonloppuna jatkuu ja kehittyy, lupasi Autoliiton Varkauden osaston puheenjohtaja Jyrki Haapala.

Mika Gustafssonin mielestä tapahtumien kautta saadaan esille positiivista asiaa ja kansalaisten keskustelua asioista. Myös lapsiperheet halutaan huomioida.

– Lapset kasvavat turvallisuusasiaan – tiellä liikkumiseen, vapaa-aikaan ja kodin turvallisuuteen. Tarkoituksena on jatkossa ottaa mukaan myös vesiliikenne eli tuoda tapahtumaan mahdollisimman laajasti ihmiselämään liittyviä asioita, huomioiden turvallisuusnäkökulmat, sanoi Gustafsson ja toivoi, että Varkauden kaupunki lähtisi mukaan Vuoden Turvallisin Päivä-tapahtumatoimintaan, koska kyseessä on yksi Suomen mittavimpia turvallisuustapahtumia. Gustafsson myös visioi mahdollisuuksista saada tapahtuman yhteyteen seminaareja, liittyen kansalaisia koskettaviin asioihin – esimerkiksi tieverkoston kunnossapitoon ja raskaan liikenteen normistoon.

Liikenteen havainnointi

Liikenneturvan aluepäällikkö Tuula Taskinen totesi autoilijoiden ja kevyen liikenteen käyttäjien sääntöjentuntemuksen olevan ongelmallista. Liikenneturvan yksi kärkiteema onkin ”Minä teen suojatien”.

– Tiedetään, että suojatieonnettomuuksien määrä on kasvussa. Kuvitellaan, että suojatie on turvallinen paikka, mutta aina se ei ole sitä – on parantamisenvaraa.

Toinen Liikenneturvan meneillään oleva kampanja on ”Kun ajat, niin aja!”.

– Autossa on erilaisia ”härpäkkeitä”, navigaattori ja puhelin. Nykyautoilla ajaminen on helppoa ja mukavaa – kuvitellaan, että voi tehdä muutakin. On kuitenkin muistettava, että etenkin kovilla nopeuksilla auto liikkuu yllättävän pitkiä matkoja muutamassa sekunnissa.

– Sama koskee myös kevyttä liikennettä. Kun kävellään, niin keskitytään kävelyyn ja muun liikenteen havainnointiin. Ja kun pyöräillään, niin ei samanaikaisesti näpyteltäisi puhelinta.

Taskisen mukaan kesäliikenteessä alkoholi ja nopeudet nousevat aina esille.

– Nuorten onnettomuuksien kannalta kaikkein haastavin aika on alkamassa. Ehkä ylipäätäänkin liikenteessä ajatellaan, että kesäaikaan on turvallisinta ajaa. Kuitenkin kaikkein eniten onnettomuuksia sattuu kesällä, kertoi Liikenneturvan aluepäällikkö Tuula Taskinen, jonka mielestä Varkaudessa on löydetty loistava tapahtumamalli useiden toimijoiden kanssa ja on rakennettu hienot puitteet.

– Tuntuu, että tämä on kesäkauden aloitus, kun ollaan tapahtumassa mukana.

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti