Katariina Hätinen: Tuleville sukupolville turvallisempi ja vakaampi Suomi

Spread the love

(Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran Suomessa sunnuntaina 19.4.2015. Ennakkoäänestys on kotimaassa 8.-14.4.2015 ja ulkomailla 8.-11.4.2015. Eduskuntavaaleissa 2015 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Sykkeessä-kaupunkilehti on haastatellut Varkaudessa ja Leppävirralla asuvat eduskuntavaaliehdokkaat. Tämä haastattelu ilmestyi alunperin Sykkeessä-lehdessä 2/2015.)

Katariina Hätinen sanoo omakohtaisten kokemustensa kautta saaneensa ymmärrystä tavallisten ihmisten, perheiden ja vähävaraisten elämästä. (Kuva: Katariina Hätisen kotialbumi.)
Katariina Hätinen sanoo omakohtaisten kokemustensa kautta saaneensa ymmärrystä tavallisten ihmisten, perheiden ja vähävaraisten elämästä. (Kuva: Katariina Hätisen kotialbumi.)

Ymmärrystä ihmisen arjesta tarvitaan päätöksenteossa. Väliin tuntuu, ettei politiikoilla ole käsitystä siitä, miten päätökset konkreettisesti vaikuttavat arjen elämiseen.

Näin toteaa viiden lapsen äiti Katariina Hätinen (38 v.), joka sanoo, ettei ole ”lukenut”, mutta katsoo omaavansa omakohtaisten kokemusten kautta ymmärrystä tavallisten ihmisten, vähävaraisten ja perheiden elämästä – myös ”niistä ikävimmistäkin asioista”. Hätinen on eduskuntavaaleissa Itsenäisyyspuolueen (IPU) ehdokkaana.

Tällä hetkellä Hätinen on työtön opiskelija. Lukio-opinnot jäivät aikanaan kesken ja nyt tavoitteena on käydä lukio loppuun. Myös muita suunnitelmia opiskeluun suhteen on olemassa, muun muassa liittyen eläimiin. Harrastuksiin kuuluvat koirat, retkeily, lukeminen ja käsityöt.

Kotiäitinä hän on ollut 11 vuotta, josta ajanjaksosta viisi vuotta yksinhuoltajana.

– Isovanhempien ja muun tukiverkoston puuttuessa pyöritin arjen ja jaksoin yksin. Kunnes muutettuamme takaisin Varkauteen sain kokea totaalisen pysäytyksen – lapseni huostaan otettiin, vaikka arjessamme olisi tarvittu vain auttavia käsiä.

– Tällä hetkellä kuitenkin elämme aikaa, jossa lasten kotiinpaluu näyttää jo mahdolliselta. Huostaanotot eivät saa olla ratkaisu perheen ongelmiin tai vanhemman väsymykseen. Lakia säädettäessä tulisi ehdottomasti kuulla jo tilanteista selvinneitä vanhempia perheineen, sanoo Hätinen, jonka mielestä lastensuojelussa ei ole perheiden edunmukaista työskennellä henkilöitä, joilla ei ole omia lapsia.

– Lapseton sosiaalityöntekijä ei voi tiedostaa vanhemman tunnetiloja ja koko perheen tarpeita, hän mainitsee.

Kevennystä verotukseen

Varkautelaiset, kuten kaikki suomalaiset tarvitsevat työtä.

– Työn tekeminen on tehtävä kannattavaksi työantajien verotusta löysäämällä siten, että alle 100.000 euron vuosituloista ei maksettaisi lainkaan arvonlisäveroa. Näin mahdollistetaan työllistäminen ja riittävän palkan maksaminen. Alle 1.000 euron kuukausitulot tulisi olla verovapaata. Näin vähennetään toimeentulotuen tarvetta ja helpotetaan sosiaalityöntekijöiden kuormitusta ja asioiden käsittelystä koituvia taloudellisia resursseja.

Hätisen mielestä Varkauden, kuten muidenkin pienten kuntien paikallisliikenne kaipaa rahoitusta, jotta bussit kulkisivat myöhempäänkin kuin klo 17-18.

– Vuoro- tai yötyössä käyvillä ihmisillä täytyy olla auto, jotta asuminen on mahdollista muuallakin kuin esimerkiksi keskustassa tai mahdollisimman lähellä työtä. Monelle ihmiselle luonnonläheisyys asumisympäristössä on tärkeää.

Oikeudenmukainen yhteiskunta

Itsenäisyyspuolueeseen Hätinen kertoo liittyneensä huomattuaan, ettei yksikään muu puolue tule ajamaan Suomea irti EU:sta, jolla toimenpiteellä turvaisimme tuleville sukupolville turvallisemman ja vakaamman Suomen. Hänen mielestään EU koostuu taloudellisesti aivan liian erilaisista maista sekä on myös liian suuri ja edelleen kasvava alue, jossa Suomella piskuisena maana ei ole kuin maksajan virka.

– EU:n ajama köyhdytyspolitiikka ei voi jatkua. EU on harvainvalta, jota ohjaavat suuryritysten ja suurten jäsenmaiden edut.

– Itsenäisyyspuolue tahtoo palauttaa aidon demokratian ja Suomen kansan ylimmän vallan haltijaksi. Oikeuden mukainen yhteiskunta on mahdollinen, mutta ei rikkaat rikastuttavassa ja köyhät köyhdyttävässä EU:ssa, hän uskoo.

Hätisen kannanotot poliittisiin kysymyksiin löytyvät laajemmin vaalikoneista. Hän haluaa mielellään tavata kansalaisia ”toreilla ja turuilla” ja kotisivuilla ovat tapahtumat, joihin hän aikoo osallistua.

– Vaalikoneeseen nukkuvat.fi vastanneet ehdokkaat sitoutuvat maksamaan valitsemaansa kohteeseen 1.000 euroa kuukaudessa kansanedustajan palkastaan siinä tapauksessa, etteivät pysy sanojensa takana. Joka tapauksessa, henkilökohtainen lupaukseni on, tullessani valituksi eduskuntaan, lahjoittaa 1.000 euroa kuukaudessa Uusi lastensairaala 2017-tukiyhdistykselle, kunnes sairaala on valmis, Katariina Hätinen lupaa.

Teksti: Vesa Moilanen

Jätä kommentti