Pavel Tšesnokovin Panihida soi nyt suomeksi

Spread the love

vainajien_muistopalvelus

Ensi vuonna 20-vuotista taivaltaan juhliva Ortodoksinen kamarikuoro konsertoi Valamossa ja Varkaudessa lauantaina 25.10.2014. Konsertissa kuullaan kuoron uusin äänite Pavel Tšesnokovin Panihida eli vainajien muisto­palvelus.

Pavel Tšesnokov (1877-1944) on yksi venäläisen kirkkomusiikin jättiläisistä. Säveltäjänä, sävellyksen opettajana ja kuoronjohtajana tunnettu Tšesnokov jätti jälkeensä noin 500 kuoro­teosta, joista valtaosa on ortodoksista kirkkomusiikkia. Hän toimi Moskovassa Kristus Vapah­tajan kirkon kanttorina kirkon tuhoamiseen eli vuoteen 1931 asti. Tämän jälkeen Tšesnokov ei halunnut enää säveltää. Opetustehtävissä ja salassa toimivien kirkkojen kanttorina hän toimi sen sijaan aina kuolemaansa asti.

Pavel Tšesnokovin Panihida kuuluu ortodoksisen kirkkomusiikin rakastettujen teosten joukkoon, mutta vasta nyt se on sovitettu kirkkoslaavista suomen kielelle. Sovitustyön tekivät yhdessä kuoron johtaja, dir.cant. Juhani Matsi ja teol. yo. Juuso Vola.

Levyllä ja konserteissa laulaa kuoron historian suurin kokoonpano, lähes 30 laulajaa. Paitsi mittavan kuoron, teos vaatii myös useita solisteja. Levyllä heitä on viisi, joista enemmistö on kuoron omista riveistä: Sanna Heikki­nen (sopraano), Irina Lempinen (altto), Heikki Hattunen (tenori), Aleksi Suikkanen (baritoni) ja Matti Turunen (basso).

Valamon Kristuksen kirkastumisen luostarissa vuonna 2014 ääni­tetty Panihida lauletaan lauantaina 25.10.2014 Valamon luostarissa (Valamontie 42) klo 14.00 ja Varkauden ev. lut. kirkossa (Savontie 1) klo 18.00.