Koulumatkaa kannattaa harjoitella läpi vuoden

Spread the love

Heijastin

Peruskoululaiset ovat ahertaneet koulutyönsä parissa jo tovin ja vaikka koulumatka onkin tullut tutuksi monelle pienelle oppilaalle, on sen kulkemista hyvä harjoitella yhdessä aikuisen kanssa myös kesken lukukauden.

– Pienten koululaisten kanssa kannattaa kerrata koulutien kulkeminen, jotta ohjeet turvalliseen liikkumiseen pysyvät tuoreena lasten mielessä. Koulumatkaan saattaa myös tulla muutoksia, kuten tietöiden aiheuttamia poikkeusjärjestelyitä. Vanhemman onkin hyvä muistaa, että lyhyin reitti ei aina ole se turvallisin, Trafin Jussi Pohjonen toteaa.

Lapsen kanssa kannattaa kerrata muun muassa suojatiesäännöt – suojatiellä on muistettava tarkastaa, että auto on varmasti aikeissa pysähtyä. Koululaiselle on hyvä korostaa, että liikenteessä ei näppäillä puhelinta tai leikitä autoteiden läheisyydessä. Keskittymisen tulee olla itse liikenteessä ja tässä myös aikuisen näyttämällä esimerkillä on suuri painoarvo.

Oikeaa asennetta liikenteessä korostetaan myös tänään käynnistyvällä Opetushallituksen ja Liikennekasvatuksen yhteistyöverkoston valtakunnallisella liikenneturvallisuusviikolla. Tempauksella halutaan muistuttaa, että liikenneturvallisuus syntyy jokaisen liikenteessä toimivan valinnoista ja asenteesta.

Heijastin on halpa henkivakuutus

Myös sää tuo muutoksia koulutiehen. Syksyn pimetessä lapselle on hyvä opettaa, että hämärässä autoilijoiden on entistä vaikeampi huomata jalankulkijoita. Lähiajovaloilla ajava autoilija huomaa pimeässä liikkuvan jalankulkijan noin 40 metrin etäisyydellä, kun taas heijastinta käyttävä jalankulkija näkyy jopa noin 150 metrin etäisyydelle. Siksi hämärän ja pimeän aikaan ulkona liikkuessa on aina käytettävä laadukasta, CE-merkinnällä varustettua heijastinta.

– Pienen lapsen huomaaminen on muutenkin aikuisen jalankulkijan havaitsemista hankalampaa, joten asianmukaisten heijastimien pukeminen lapselle on erittäin tärkeää, Pohjonen muistuttaa.

Lapselle hyvä heijastinvalinta on esimerkiksi heijastinliivi, jolloin autoilija huomaa lapsen joka lähestymissuunnasta.

Jätä kommentti