Musiikkia ja kansainvälistä komediateatteri commedia dell’arte-tyyliin

Varkauden kaupungin kesämuusikot ja kansainvälinen teatteriryhmä I Naufraghi Teatro ovat harvinaisen ja persoonallisen illan esiintyjinä keskiviikkona 23.7.2014 Taipaleen kanavamuseolla.

Iltaviideltä Musiikillisia makupaloja-konsertillaan nuoret kesämuusikot Alisa Methuen, Caro Kauhanen, Laura Roponen ja Johanna Seppänen päättävät kesäpestinsä kaupungin palveluksessa.

Tuntia myöhemmin I Naufraghi Teatro palauttaa ikivanhan italialaisen teatterimuodon takaisin kirkkaimpaan loistoonsa uusimmalla esityksellään ”Sokeria ja Sarvia”. Akrobatialla, live-musiikilla ja naurulla maustettu esitys ei jätä ketään kylmäksi. Esityksen kesto noin tunti, sopii yli 5-vuotiaille. Esityskielinä suomi ja englanti.

Tähän kaikenikäisille tarkoitettuun ulkoilmatilaisuuteen on vapaa pääsy. Tapahtumaillan järjestää Varkauden kulttuuripalvelut.

Commedia Dell´Arte ei ole kuollut!

”Sokeria ja Sarvia”-esityksen on ohjannut maailmankuulu italialainen Commedia dell´Arte maestro Antonio Fava, joka on koko elämänsä omistautunut tämän teatterigenren perinteen säilyttämiseen.

I Naufraghi Teatro pyrkii samaan ja tämä kansainvälinen teatteriryhmä on luonut Commedia dell´Arte esityksen, joka säilyy uskollisena 1500-luvulla syntyneille juurilleen.

I Naufraghi Teatro tarkoittaa suomeksi ”Haaksirikkoutuneiden Teatteria”. Nimi pohjautuu faktaan, että ryhmän jäsenet ovat kotoisin eri puolilta maailmaa: Jorn Laponder Hollanista, Olivier Leclair Kanadasta, Nicholas O´Regan Austaliasta ja Tiia-Mari Mäkinen Suomesta. Nämä neljä näyttämötaiteilijaa ”haaksirikkoutuvat” vuosittain yhteen välittääkseen Commedia dell ´Arten tuoman hilpeyden täysille katsomoille. Aikaisemmin ryhmän jäsenet ovat esiintyneet mm. Australiassa, Italiassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa – vastaanotto on ollut universaalisti sama joka puolella maapalloa; katsomot täynnä yleisöä ja naurua. Tänä kesänä 2014 I Naufraghi Teatro rantautuu esityksellään ”Sokeria ja Sarvia” ensi kertaa Suomeen ja kiertää maan lävitse, etelästä pohjoiseen. Näin myös Varkaudessa on tilaisuus nähdä tätä harvinaista teatteria.

”Sokeria ja Sarvia” kertoo seikkailutarinan, josta ei puutu vauhtia. Tarina alkaa kotisatamasta, jossa nuoren rakastajattaren Flaminian katse vaeltaa pitkin taivaanrantaa, odottaen hänen rakkaansa Leandron laivan ilmestymistä horisonttiin. Tarpeeksi kauan odotettuaan Flaminia ei enää epätoivoltaan kykene olemaan toivottomana. Urhea Flaminia päättää lähteä vaaralliselle matkalle etsimään kadonnutta rakastaan. Flaminian isä Dottore ja Flavion isä Pantalone ovat kauhistuneita lastensa katoamisesta ja lähtevät rakkaiden lastensa perään. Näiden päämäärien johdattamina tämän neljän hahmon eriskummallinen joukko päätyy suureen seikkailuun, jossa he kohtaavat sokerilla kuorrutettuja kuningattaria, pelottavia kuninkaita ja salaperäisiä metsän olentoja.

Neljä näyttelijää luovat tarinan puitteissa unohtumattoman elämyksen, jossa 28 roolihahmoa heräävät eloon ja ilakoivat kaikessa farssimaisuudessaan lavan täydeltä. Näytelmä on hassu sekoitus lempeää komiikkaa, kreikkalaista mytologiaa, klassista Commedia dell ´Artea sekä vanhaa mytologiaa. ” Sokeria ja Sarvia” tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kokea fyysistä teatteria parhaimmillaan. I Naufraghi Teatro muistuttaa 500 vuotta sitten syntyneen teatterityylin olemassaolosta pukien ylleen puolinaamiot ja tarjoten kansan komediaa mahan täydeltä.

Jätä kommentti