Fortuna – Leena Mäki-Patolan näyttely Kuopiossa

Spread the love

Leena Mäki-Patola

Varkautelaisen keraamikon, taiteilija Leena Mäki-Patolan seuraava yksityisnäyttely avautuu 19.7. Kuopiossa, galleriassa G 12. Näyttely päättyy 7.8.

Leena Mäki-Patolan näyttelyn teema liittyy onnekkuuden ja epäonnen, tuurin ja sattuman pohdiskeluun. Impulssit työskentelyyn tulevat jokapäiväisestä elämästä, uutisista ja ajankohtaisista tapahtumista, jotka jäävät vaivaamaan alitajuntaan. Hän sivuaa myös tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden teemoja, jotka ovat olleet taustalla useissa Mäki-Patolan aikaisemmissa teoksissa.

Usean vuoden ajan Mäki-Patolan teosten lähtökohtana ovat olleet elementit maa, ilma, veri ja vesi. Väreinä ovat olleet punasaven sävyt, valkea, punainen ja sininen. Punaisen värin merkityksiä ovat veri, kamppailu, taistelu ja elämän voima. Valkoisen ilma, vapaus, ajattomuus ja avoimuus. Punasaven sävyt viittaavat maahan ja siniset veteen.

Teosten materiaalina on pääosin keramiikka. Mäki-Patola on kehitellyt epätavanomaisia keraamisia tekniikoita ilmaisunsa tarpeisiin. Hän on mm. yhdistänyt poltettavissa teoksissa metalliverkkoa ja savea saadakseen aikaan verkkomaista halkeilua ja hän on polttanut ohuita keraamisia levyjä riippuvassa asennossa pystyäkseen lasittamaan ne kauttaaltaan. Samalla levyihin syntyy vapaata aaltoilua ja alareunaan lasitepisaroita. Installaatioissaan Mäki-Patola yhdistää eri materiaaleja, tekniikoita, esineitä, lyhyitä videoita sekä ääntä.

Leena Mäki-Patola (s. 1956) asuu Varkaudessa. Hän oli vuosina 2010-2013 mukana suomalais-eteläafrikkalaisessa näyttelyprojektissa WATERS – VESIÄ – AMANZI. Vuodesta 2010 lähtien hän on ollut mukana ja järjestämässä näyttelyitä Sjählö 9-ryhmässä. Ryhmän näyttelyt ovat olleet Hyvinkään taidemuseossa ja Pohjolan talossa Reykjavikissa. Ryhmän seuraava näyttely on tulevana syksynä Tikanojan taidekodissa Vaasassa.

Mäki-Patola on Ornamon taiteilijat O ry:n ja Kuopion kuvataiteilijat Ars Liberan jäsen.

Kuva: Vesa Moilanen

Jätä kommentti