Arkiston helmiä: Uusi Päivä pitää Anun kiireisenä

(Julkaisemme kesällä Sykkeessä-lehden blogissa arkiston helmiä joka maanantai. Tämä juttu ilmestyi alunperin Sykkeessä-kaupunkilehden numerossa 2/2013.)

Suurelle kansalle näyttelijä Anu Raipia tuli erityisen hyvin tutuksi Uusi Päivä TV-sarjan myötä. Sarjassa Anu näyttelee perheen äitiä Minna Haavistoa perheessä, jonka asioita sarja seuraa hyvin keskeisesti.

Sarjan uskotaan jatkuvan kasvaneiden katsojalukujen myötä ainakin vuoteen 2015 ja Anulla on juuri uusittu sopimus ensi vuoden kevääseen, mikä tarkoittaa sitä, että ainakin rooli Minna Haavisto pysyy ruuduissamme.

Sapattivapaata opetustyöstä

Anu tuli viimetipassa 90-luvun puolivälissä Tampereen Komediateatterin oppilaskouluun opiskelemaan näyttelijäntyötä, kun jo 3-vuotiaana oli kerta päättänyt ryhtyä näyttelijäksi.

Anu on valmistunut myös kasvatustieteilijäksi Tampereen Yliopistosta sekä ilmaisutaidonopettajaksi Jyväskylän Yliopistosta. Eivätkä nämä luvut olekaan menneet hukkaan, sillä hän on saanut oppejaan hyödyntää erityisesti Suomen Teatteriopiston (ent. Komediateatterin oppilaskoulun) opetustyössä, mikä on Anulle ollut myös mieluisaa puuhaa. Anu on myöhemmin opiskellut itsensä myös teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta.

Tampereen komediateatterin lavalle Anu nousee tällä näytäntökaudella näytelmässä; Liisamaija Laaksosen räiskyvässä draamassa Lumikit. Mukana ovat myös mm. Tuija Vuolle, Liisa Roine sekä Emilia Pokkinen.

Uusi Päivä -sarjan nauhoitukset pitävät Anun kiireisenä viikosta toiseen, eikä nyt ole syytä revetä kuin yhteen teatterirooliin. Syksyllä Anu jatkaa Luolanainen –monologinäytelmäänsä.

”Kuin teatteria koko elämä”

Anun kohdalla tuon voi hyvin todeta, sillä hän on avioitunut teatterisuvusta tunnetun Panu Raipian kanssa ja he jatkavat yhdessä Panun isän ja äidin viitoittamaa tietä eli yksityisomistuksessa olevaa tamperelaista Komediateatterin pyörittämistä. Aikanaan Esko-isän ja Tapio Parkkisen jalalle laittama teatteri on kasvanut merkittävästi ja mukana teatteritoiminnassa on edelleen myös jo alkuvuosina perustettu koulutuspuoli. Nykyään opetusta annetaan myös Tampereen ympäristökunnissa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Oma ensimmäinen käsikirjoitus

Anu jatkaa hyvin onnistunutta vierailua ensikesänä Jyväskylän Laajavuoren kesäteatterissa. Hän on kirjoittanut HC Andersenin tarinan pohjalta sadun Keisarin Uudet Vaatteet ja ohjaa sen myös itse. Tulkinnassa on säilytetty sadun hohto ja taika hieman modernisoituna, täsmentää Anu.

Hän oli hyvin innoissaan saadessaan jatkopestin, koska viime kesän Peppi Pitkätossu meni Laajavuoressa nappiin ja Anun ohjauksesta tykättiin kovasti. ”Ohjaaminen on juuri sitä, mitä nyt haluankin tehdä”, kuvailee Anu.

Mestareita maailmalle

Kun komediateatterin oppilaskoulu eli nykyinen Suomen Teatteriopisto aloitti, oli näyttelijäntyön opetus vielä hyvin epävirallista valmistaviin vastaaviin kouluihin verrattuna. Nykyään Suomen Teatteriopisto on hyväksytty toisen asteen koulutuksen antajaksi ja arvostus teatterimaailmassa on selkeästi parantunut.

Suomen Teatteriopistosta ovat oppinsa saaneet muiden muassa Putouksesta tuttu Armi Toivanen, Tangokuningatar Mervi Koponen ja Elonkerjuu yhtyessä artistina esiintyvä Juha Lagström. Myös monet maamme kaupunginteatterit ovat kiinnittäneet Suomen Teatteriopistossa oppinsa saaneita näyttelijöitä henkilöstöönsä. ”Hyvät ja ahkerat saavat töitä”, kuittaa Anu ja niinhän siinä on käynytkin.

Positiivinen ote

Uusi Päivä on Anun mielestä positiivinen sarja. Se ei ole haastamassa Salattuja Elämiä, mutta jos niitä nyt vertailee, niin UP on varmasti myönteisempi ja realistisempi. Siinä käsitellään arjen asioita ja ihmissuhteita, mutta ei niin raskaalla otteella kuin Salatuissa Elämissä.

Sarja tuo Anun mielestä asiat myönteisemmällä tavalla esiin ja luo näin positiivisemman kuvan. Sarjahan onkin tarkoitettu koko perheen katsottavaksi, eikä näin ollen tuo ihan kaikkea kamalaa esiin. ”Se on turvallinen koko perheen sarja”, jatkaa Anu. Uusi Päivä- sarjasta sanotaan, että se kuvaa kohotettua arkea, mutta Anusta se on myös kaunista katsottavaa.

Anun omia oppilaita Suomen Teatteriopistosta esiintyy sarjassa ja pääsee näin ”framille”. Suomalaisista näyttelijöistä Anu ihailee valloittavaa Seela Sellaa, jonka kanssa Anu on saanut itsekin näytellä.

”Komedia kai minulle paremmin sopii. Ainakin tykkään sellaista enemmän tehdä”, pohtii Anu. Tällä hetkellä hän haaveilee, että pääsisi tekemään jonkun Niskavuoren hienoista naisrooleista.

Politiikasta Anu ei kovasti perusta, mutta vaaliväittelyt ovat parasta herkkua. ”Ne ovat hyvää viihdettä ja farssia, sellaista eräänlaista teatteria sekin on. On hauska seurata kuinka vanha konkari nitistää useimmiten nuoren poliitikon ja vanha ei mene mistään lukkoon vaan selvittää toimittajien tentit kovalla rutiinilla. Joskus on hauska kuunnella poliitikkoa, joka saattaa puhua ummet ja lammet koskematta ollenkaan kysyttyyn aiheeseen.” mietiskelee maailman menoa kiireinen näyttelijätär.

Teksti Teppo Välimäki, kuvat Tampereen komediateatteri

Jätä kommentti